Orbán: Csak akkor van esélyünk, ha az emberek háromnegyede dolgozik

Orbán Viktor, 2011.04.07. OECD-konferencián
Vágólapra másolva!
A szokásos és az egyedi gazdaságpolitika, a hiteles politika, az egyszerű adórendszer és az állam szerepének új értelmezése biztosíthatja a kilábalást Magyarország számára - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az OECD megalakulásának ötvenedik évfordulója alkalmából Budapesten megrendezett nemzetközi konferencián.
Vágólapra másolva!

Magyarországnak három nagyon súlyos gonddal kell megküzdenie - mondta Orbán Viktor az OECD megalakulásának ötvenedik évfordulója alkalmából Budapesten megrendezett nemzetközi konferencián. Ezek az eladósodottság, a munkanélküliség és a népességfogyás. Az első pontra utalva Orbán kifejtette, hogy az új alkotmányban 50 százalékos mértékben szabályozzák a lehetséges eladósodás felső plafonját.

A népességfogyásról Orbán azt mondta, hogy Európában nem lehet megoldás a bevándorlás támogatása, mert az a kulturális egyensúly felborulását eredményezné, amit a kormányok képtelenek lennének kezelni.

A miniszterelnök szerint a válságot követően már nem lehet cél a krízis előtti állapotok visszaállítása. Új gazdasági modellt kell kialakítani. Szakítani kell azzal a gazdaságpolitikával, ami a spekulációra épített és úgy gondolta, hogy munka helyett hitelből lehet a javakhoz jutni. Orbán azt mondta, az elmúlt évtizedek másik tanulsága, hogy a technokrata tudást nem szabad szembe állítani a politikával. Utóbbit sokszor állítják be úgy, hogy az csak buta és gonosz, vagy mindkettő. Orbán úgy gondolja, ez a szembeállítás rendkívüli károkat okozott a világban.

Orbán megismételte, hogy Magyarország számára nagyon hátrányos az alacsony foglalkoztatási szint, mivel a munkaképes lakosság mindössze ötvenöt százaléka dolgozik, ugyanez az arány Európában 65, az USÁ-ban 75, míg Kínában 85 százalék. Ha néhány éven belül nem sikerül elérne Magyarországnak a 65, később pedig a 75 százalékos szintet, akkor nincs esélye arra, hogy versenyképes legyen Európában és a világban.