Portugália 85 milliárd eurós segítséget kaphat az EU-tól

Vágólapra másolva!
Az EU pénzügyminiszterei gödöllői ülésükön arról tárgyalnak, hogy 80-85 milliárd euróval segítsék meg a pénzügyi gondokkal küzdő Portugáliát. A portugál pénzügyminiszter az ülés megkezdése előtt azt mondta: biztos benne, hogy országa megkapja a segélyt, és Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős biztosa szerint is elkészülhet májusra a portugál csomag.
Vágólapra másolva!

Az euróövezet tagállamait tömörítő eurócsoport (Eurogroup) miniszteri ülésével megkezdődött az Európai Unió gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsának (Ecofin) kétnapos informális találkozója Gödöllőn. Michael Noonan ír pénzügyminiszter az ülés előtt azt mondta, hogy a Portugáliának nyújtandó támogatás kérdése fogja uralni az uniós pénzügyminiszterek tanácskozását.

Ezt támasztja alá, hogy Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért és monetáris politikáért felelős biztosa a tanácskozás során tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy májusban készülhet el a Portugáliát támogató pénzügyi csomag, amelyről az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselői azonnal megkezdik a tárgyalásokat a lisszaboni kormánnyal.

Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő eurócsoport (Eurogroup) elnöke elmondta azt is, hogy a portugál program három pilléren áll majd. Az első egy költségvetési kiigazító intézkedéscsomag, a második a gazdasági növekedést megalapozó lépések sorozata, a harmadik pedig a pénzügyi szektor likviditását szolgáló alprogram. Konkrét összegről azonban egyikük sem beszélt.

Az ülés megkezdése előtt azonban ésszerű számnak nevezett egy 80-85 milliárd eurós (mintegy 22,5 ezer milliárd forintos) uniós segítséget Portugáliának a belga pénzügyminiszter. Didier Reynders szerint az EU-nak segítenie kell Portugáliát, ahogy megtette korábban Görögország és Írország esetében. Megjegyezte azonban, hogy meg kell vizsgálni, milyen kötelezettségeket vállal Lisszabon a támogatás fejében. Finn kollégája, Jyrki Katainen is gyors döntéseket szorgalmazott Portugália talpra állítása érdekében, mert, mint mondta, az ország pénzügyi instabilitása minden uniós tagállam számára káros.

Jean-Claude Juncker is úgy nyilatkozott az ülés előtt, hogy nincs pénzügyi akadálya Portugália támogatásának, hozzátette azonban, hogy az ország politikai erőinek egyetértésre kell jutniuk a célokról. Juncker hangsúlyozta: a GDP-arányos államháztartási hiányt 2012-ben 4,6 százalékra, 2013-ban 2 százalékra kell leszorítani, ebben kell megállapodniuk a parlamenti erőknek.

Az ülésen részt vevők közül a svéd pénzügyminiszter bírálta elsőként Portugália politikáját. Anders Borg szerint az ország válságos pénzügyi helyzetét már hónapokkal ezelőtt kezelni kellett volna, és úgy véli, hogy a késlekedés több ezer munkahely elvesztésébe került. "Nagyon világossá kell tennünk, hogy több területen felelőtlen politikát folytattak Portugáliában" - jelentette ki a tanácskozás előtt.