Eddig nem látott szinten a magyar külkereskedelmi többlet

Vágólapra másolva!
A várakozásokat messze felülmúló, 816,4 millió euró többletet mutatott a külkereskedelem februárban, ami újabb történelmi csúcsnak felel meg.
Vágólapra másolva!

Februárban euróban számolva a kivitel 26,9 százalékkal nőtt, miközben a behozatal 20,3 százalékkal bővült tavaly februárhoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az előzetes adatok alapján pénteken.

A korábbi rekord tavaly novemberben volt, akkor 676 millió euró volt az aktívum. Az idei év első két hónapjában a külkereskedelmi többlet 1,217 milliárd euróra nőtt az egy évvel ezelőtti 856 millióról.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az adatok egyrészt azt tükrözik, hogy a belső kereslet még nem igazán talált magára, ennél azonban lényegesen erősebben húz az exportkereslet, ami az előző nap megjelent ipari termelési adatokkal együtt arra utalhat, hogy az idei GDP-növekedés is meghaladhatja az eddigi várakozásokat.

Az elemző szerint a belső kereslet lassú élénkülése némileg mérsékelheti a külkereskedelmi mérleg többletének növekedését a második félévben, a többlet azonban így is tovább növekedhet a tavalyihoz képest. Suppan Gergely szerint egyelőre nincs komolyabb nyoma annak, hogy a nyugat-európai országok importkereslete mérséklődhet a költségvetési megszorítások miatt. Az elemző szerint ez elsősorban a német gazdaság húzóerejének köszönhető.