A szegénységre figyelmeztetett a Széll Kálmán-tervet dicsérő IMF

Vágólapra másolva!
A Magyarországon járt IMF-delegáció vezetője szerint nem szabad a Széll Kálmán-tervben meghirdetett kiadáscsökkentéseket túlzottan a szegényekre hárítani, mert az veszélyeztetné a program tartósságát.
Vágólapra másolva!

A beharangozott kiadáscsökkentést szigorúan a jövedelmi különbségek figyelembevételével, nem pedig általánosan kell kivetni, hogy a program biztosan tartós legyen, illetve hogy a szegények ne aránytalanul részesüljenek a terhekben - mondta Christoph Rosenberg, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációvezetője a Széll Kálmán-tervről.

Rosenberg ugyanakkor üdvözölte a kiadáscsökkentési tervet, de fontosnak nevezte annak részleteit. Kritikus pontnak látta a tömegközlekedés és az önkormányzatok reformját.

Az IMF delegációja április 4-11. között Magyarországon járt a korábbi hitelprogram utólagos vizsgálatára. Christoph Rosenberg közleményben tudatta, hogy az IMF szerint a magyar gazdaság kilábalóban van a válságból, amit az export és az ipari termelés húz, de a hazai fogyasztás gyenge a szűkülő hitellehetőségek és a tartósan magas munkanélküliség miatt.

Rosenberg szerint a GDP 2,5 százalékkal nőhet 2011-ben és 2012-ben is. A szintén hétfőn publikált világgazdasági kitekintőben azonban Magyarországnak idén és jövőre is 2,8 százalékos növekedést becsült a Nemzetközi Valutaalap.

A delegációvezető kihangsúlyozta közleményében, hogy a 2012-es adat nagyban függ a beharangozott Széll Kálmán-terv megvalósulásától és méretétől. Szerinte ez rövid távon ronthatja, hosszabb távon azonban javíthatja a növekedést.