Éhezéshez vezet a bioüzemanyagok hajszolása egy új tanulmány szerint

Vágólapra másolva!
Az Európai Unióban meghatározott bioüzemanyag-kvóta az emberi jogok sérelméhez vezet, károsítja a környezetet és éhezést is előidézhet - állítja egy felmérés.
Vágólapra másolva!

Egy 18 hónapig tartó vizsgálat eredménye szerint visszafelé sültek el azok az Egyesült Királyságban és az Európai Unióban érvényben lévő szabályok, amelyek az üzemanyag-értékesítésen belül a bioüzemanyag arányát írják elől.

A bioüzemanyagok gyors elterjesztése problémákhoz, például erdőirtásokhoz vezetett a fejlődő világban, számos esetben a helyieknek el kell hagyniuk lakóhelyüket is - állapította meg a vizsgálat a Guardian szerint. Az Európai Unió azt írja elő, hogy 2020-ig a közlekedési célú üzemanyagok tíz százalékának megújuló forrásokból kell származnia, ennek hatását vizsgálta 18 hónapon keresztül a Nuffield Council of Bioethis elnevezésű, húsz évvel ezelőtt alapított, független szervezet.

A megoldás az lehet a tanulmányt készítők szerint, hogy a célokat átmenetileg szüneteltetik, míg új garanciákat építhetnek ki az Európában termesztett vagy az importált bioüzemanyagok esetében. De a teljes leállítást, amit egyes környezetvédők szorgalmaznak, nem támogatják - írja a BBC honapja a tanulmányra hivatkozva.

A szervezet egy nemzetközi tanúsítványi rendszert vezetne be (olyat, amely hasonlítana a jelenleg működő Fairtrade-mozgalomra), mely garantálná, hogy az adott bioüzemanyag előállítása megfelelt öt etikai felételnek. Ezek a következők: az emberi jogok betartása, környezeti fenntarthatóság, csökkentett szén-dioxid-kibocsátás, tisztességes kereskedelem, valalamint méltányosan elosztott költségek és hasznok.

A tanulmány készítésében részt vevő Ottoline Leyserof, a Cambridge Egyetem professzora szerint egyértelmű, hogy le kell cserélni a fosszilis üzemanyagokat azért, hogy csökkentsék az éghajlatváltozás hatását, de ő a bioüzemanyagok új fajtáit erősítené, melyek megfelenek az etikai feltételeknek is. Jelenleg kukoricából, cukornádból készítenek bioetanolt, és biodízelt pálma- valamint repceolajból, de ezek fontos élelmiszernövények, ezért a kérdés jelentős etikai problémákat vet fel.

Szerinte az újabb generációs bioüzemanyagnak mezőgazdasági hulladékból, gyors növésű növényekből - mint a szalmafű vagy a fűzfa - kell készülnie, mert akkor el lehet kerülni, hogy az üzemanyagok versenyben álljanak az élelmiszerekkel. A tanács azonban tisztában van azzal, hogy az előállítás így drágább.

"A jelenleg előírt kvóták teljesítése nem csak oda vezetett, hogy kizsákmányolják a dolgozókat és veszélyeztetik a vadon élő állatokat, hanem az élelmiszerek is jelentősen drágultak" - állítja Alena Buyx, a felmérést készítő szervezet igazgató-helyettese. Szerinte a bioüzemanyagok is hozzájárulnak a világszerte gyenge terméshez és az árutőzsdei spekulációhoz, illetve ahhoz, hogy világszerte többen halnak majd éhen.