IMF: Európai bankok fenyegetik a világ pénzügyi stabilitását

Vágólapra másolva!
Az európai bankok ingatag helyzete jelenti a fő fenyegetést a világ pénzügyi rendszerére - állítja a Nemzetközi Valutaalap. A szervezet szerint Európa nem kerülheti el az életképtelen bankok átalakítását és a működő bankok feltőkésítését, utóbbinak egy részét vélhetően közpénzekből.
Vágólapra másolva!

Többet kell tenni az átfogó pénzügyi rendszer megerősítésére - fejtette ki véleményét a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a világ pénzügyi stabilitásáról készített jelentésében.

Különösen igaz ez az IMF szerint Európára, ahol feszültség mutatkozik a költségvetések kiegyensúlyozásán fáradozó államok és a pénzügyi világválság által megtépázott banki szektor között.

"Hiányos politikai intézkedések és a bankszektor elégtelen reformjai miatt a globális bankrendszer egyes elemei sebezhetőek maradtak további megrázkódtatásokkal szemben" - állapították meg a valutaalap szakértői a jelentésükben, amelyet évente kétszer készítenek el.

Az IMF megítélése szerint az európai bankrendszer egész csoportjai vannak elvágva a normális pénzügyi finanszírozástól, ezek az Európai Központi Bank és a piac rövid távú hiteleire támaszkodnak, ám ez válságos időben könnyen elapadhat. Bizonyos német bankok, olasz, portugál és spanyol takarékszövetkezetek kerülhetnek emiatt nehéz helyzetbe a jelentés szerint.

Európa nem kerülheti el az életképtelen bankok szerkezeti átalakítását és a működő bankok feltőkésítését, utóbbinak egy részét valószínűleg közpénzekből - vélik a szakértők, akik szerint egy szilárdabb pénzügyi rendszer megteremtése nélkül Európa lemaradhat a gazdasági növekedés terén.

A Nemzetközi Valutaalap szerint a világ pénzügyi rendszerében problémát jelent az amerikai háztartások túl nagy mértékű eladósodottsága és a feltörekvő gazdaságok azon dilemmája, hogy miként kezeljék a beáramló új befektetéseket a gazdaság túlhevülése nélkül.