Sokat romlott a görögök kockázati megítélése

Vágólapra másolva!
Londoni elemzők szerint Görögország öt éven belül törlesztésképtelenné válhat. Legalábbis erre utal a csütörtöki törlesztési kockázat elleni biztosítási tranzakciók árazása.
Vágólapra másolva!

Soha nem mért magasságba emelkedett csütörtökön Londonban a görög államadósság-törlesztési kockázat elleni biztosítási tranzakciók árazása. Ez azt jelzi, hogy a piaci szereplők egyre valószínűbbnek tartják a görög szuverén adósságtörlesztés belátható időn belüli leállását. Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision elemzőinek kimutatása szerint a görög államadósság-törlesztés leállásának kockázatra köthető piaci biztosítási csereügyletek (CDS) díja a csütörtöki londoni kereskedésben 1164 bázispont környékén mozgott, ami Görögország esetében rekord.

A jelenlegi görög CDS-árazás azt jelenti, hogy a görög szuverén törlesztési leállás kockázatára kínált biztosítási tranzakciók éves középárfolyama több mint 1,1 millió euró minden 10 millió euró görög államadósság után az irányadó ötéves futamidőre.

Az elemzőcég számításai szerint a csütörtöki görög CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac jelenleg 60 százalékos halmozott valószínűséggel árazza Görögország, mint szuverén adós törlesztésképtelenné válását ötévi távlatban, vagyis a piaci szereplők jóval nagyobb esélyt látnak arra, hogy az ország öt éven belül törlesztésképtelenné válik, mint arra, hogy nem.

Az [origo] összeállításából kiderül, hogy az egész eurózónát megrengetné, ha Görögország, Írország és Portugália után az olasz vagy a spanyol gazdaság is csődközeli helyzetbe kerülne. A befektetők egyelőre nem temetik egyik országot sem, az olasz és a spanyol kormány pedig látszólag tisztában van a kényes helyzettel, úgyhogy megszorításokkal és a hatalmas tartalékokkal rendelkező Kínának való udvarlással próbálják megelőzni a problémákat.