Havi szinten 1,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az euróövezetben márciusban, ez az érték februárban 0,4 százalék volt, az elemzők az előző hónapra 1,3 százalékos növekedést vártak - közölte az Eurostat pénteken.

Az elemzői várakozásoknál nagyobb mértékben emelkedtek a fogyasztói árak márciusban az euróövezetben - derül ki az Eurostat pénteken ismertetett végleges adataiból. Havi szinten 1,4 százalék volt az infláció a februári 0,4 százalékkal és az elemzők által várt 1,3 százalékkal szemben. A Központi Statisztikai Hivatal kedden közölt adatai szerint Magyarországon márciusban 1,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, ami 12 éves rekord.

Éves összevetésben 2,7 százalékkal emelkedtek az árak, februárban 2,4 százalék volt a tizenkét havi infláció. Elemzők 2,6 százalékot vártak márciusban. Az egész Európai Unióban 3,1 százalék volt az éves infláció márciusban a februári 2,9 százalékot követően.

Az Eurostat által összeállított adatok szerint Írországban, Svédországban és Csehországban volt a legalacsonyabb a tizenkét havi infláció márciusban, 1,2, 1,4 és 1,9 százalék. A legnagyobb mértékű drágulást Romániában (8,0 százalék), Észtországban (5,1 százalék), Bulgáriában (4,6 százalék) és Magyarországon (4,6 százalék) regisztrálták.

Márciusban is a szállítási és a lakhatási költségek emelkedtek a legnagyobb mértékben az euróövezetben az egy évvel korábbihoz képest, 5,6 és 5,1 százalékkal, az alkohol és a dohánytermékek ára 3,6 százalékkal ment fel. A legkisebb mértékű növekedést, illetve csökkenést a telekommunikációs, valamint a rekreációs és kulturális szolgáltatásoknál és a háztartási berendezéseknél lehetett érzékelni.