Nem ajánlja a befektetőknek Írországot a Moody's

Vágólapra másolva!
Egyszerre két fokozattal rontotta Írország államadós-kockázati besorolását pénteken a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő ezzel a befektetésre ajánlott sáv legalsó szintjére süllyesztette az országot.
Vágólapra másolva!

Az eddigi "Baa1"-ről "Baa3"-ra sorolta vissza az ír hazai és külső kormánykötvény-adósság fokozatát a Moody's. A nemzetközi hitelminősítő osztályzati módszertanában ez az utolsó, még befektetésre ajánlott fokozat, ez alatt a már nem befektetési ajánlású, spekulatív - a piaci zsargonban "bóvlinak" nevezett - osztályzati sáv kezdődik. Ha a Moody's ismét rontja az ír adósosztályzatot, akkor Írország ennél a hitelminősítőnél elvesztené befektetési ajánlású besorolását.

Jelenleg Görögország az egyetlen euróövezeti tagállam, amelynek befektetésre nem ajánlott adósbesorolásai vannak a hitelminősítőknél. A pénteki ír leminősítéshez fűzött londoni indoklásában a Moody's az okok között kiemelte, hogy várakozása szerint tovább fog gyengülni az ír kormány pénzügyi ereje, tekintettel az ír gazdaság "nyomott" aktivitására és a bankrendszerből az államra nehezedő, valószínűsíthető jövőbeni kötelezettségterhekre.

A Moody's szerint az ír kormány pénzügyi erejét gyengíthetik az euróövezeti jegybank (EKB) esetleges sorozatos további kamatemelései is. Ez emelheti az ír állam saját finanszírozási költségeit, de kedvezőtlen hatással járhat az ír fogyasztókra is, mert az ingatlanhitelek több mint 70 százaléka változó kamatozású - áll a Moody's pénteki elemzésében.

A Moody's hangsúlyozta, hogy Írország adósbesorolása a pénteki leminősítés után is a befektetésre ajánlott sávban van, tükrözve, hogy az ír gazdaság továbbra is versenyképes, és az adókörnyezet "üzletbarát". A cég szerint az ír gazdaság növekedési kilátásai hosszú távon jobbak sok más fejlett ipari gazdaságéinál. A hitelminősítő szerint emellett változatlanul erőteljes Írország elkötelezettsége a költségvetési konszolidáció és a szerkezeti reformok mellett.

Az elmúlt hetekben a másik két nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard & Poor's is több fokozatú leminősítésekkel vonta meg az elsőrendű adósosztályzatokat Írországtól.