Félgőzzel indultak el a Toyota gyárak Japánban

2011.04.18. 11:06

Hétfőn elindult a termelés a japán autógyártó óriás Toyota valamennyi szigetországi gyárában, ugyanakkor az alkatrészhiány miatt csupán a teljes kapacitás felével dolgoznak - közölte a vállalat hétfőn.

A világ vezető autógyártója közleményében arról tájékoztatott, hogy mintegy 150 alkatrész esetében fordul elő hiány. A márciusi pusztító földrengés és az azt követő szökőár után több japán ipari vállalat is termelése leállítására kényszerült a beszállítói láncok megszakadása miatt. Az autógyártó április 27-ig folytatja termelését. Április 28. és május 9. között leállnak üzemei: ekkor lesz az "Arany Hét" ünnepe is, amikor úgyis szünetelne a termelés a szigetországi gyárakban. Május 10. és június 3. között ismét a teljes kapacitás felével működnek majd a gyárak. A június 6-án követő tervekről később dönt a vállalat. Hasimoto Siori, a társaság szóvivője hétfőn arról tájékoztatott, hogy a természeti csapások mintegy 260 ezer autónyi termeléskiesést okoztak az autógyártónak.

Korábban az [origo] már megírta, hogy ugyan a Toyota öt európai autógyárában is leállítja a termelést április végén az akadozó alkatrészellátás miatt, Magyarországon nem várnak fennakadást az újautó-kiadásban és az alkatrészellátásban sem a kereskedők. Speciális felszereltségű Toyotáknál fordulhat elő késés, illetve kérdés, hogy mi lesz a harmadik negyedévben, ha a japán gyárak működése tovább akadozik. A témáról itt olvashat részletesebben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK