Magyarország tartja magát a 2011-es, 2,8 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánycélhoz - mondta kedden Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára. Az első negyedéves hiány az éves hiány 108 százaléka volt, de az államtitkár szerint a később befolyó különadók egyenesbe hozhatják a büdzsét.

Magyarország tartja magát az idei 2,8 százalékos, GDP-arányos költségvetési hiánycélhoz, de a különadókból befolyó bevételek az év későbbi részeiben  - júniusban és az év végén - folynak be a büdzsébe - válaszolta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) stratégiai államtitkára a Budapest Business Journal című lap kedd esti üzleti fórumán arra a kérdésre, hogy a negyedéves hiány nem veszélyezteti-e az éves deficitcélt.

Az NGM keddi közlése szerint az államháztartás - helyi önkormányzatok nélkül számított  - 2011. első negyedéves hiánya 742,1 milliárd forint volt, az éves előirányzat 108 százaléka. Tavaly az államháztartás első negyedévi deficitje 609,9 milliárd forint volt, amely az éves teljesítés 70,1 százalékát adta. Cséfalvay Zoltán hangsúlyozta: a központi költségvetés évközi hiányának lefutását részben egyes bevételek szokásostól eltérő időbeli lefutása alakítja, de az év végi hiánycél tartható.

Cséfalvay Zoltán hozzáfűzte: a 2013-ban kivezetendő ágazati különadók nem multinacionális vállaltok, vagy egyes befektetők ellen irányulnak, magyar cégeket ugyancsak érintenek. Magyarországon Közép-Kelet-Európa legvonzóbb üzleti környezetét szeretnék megteremteni - mondta az államtitkár, hozzáfűzve, hogy ehhez kapcsolódóan indult az Új Széchenyi Terv is, és alakította át a kormány az európai uniós források elosztásának rendszerét.

Magyarország múlt hét pénteken küldte el konvergenciaprogramját az Európai Uniónak. A program a 900 milliárdos költségvetési kiigazítást bontja le számon kérhető, határidőre vállalt intézkedésekre. Ezek azt szolgálnák, hogy tartósan az euróbevezetés egyik feltételéül szabott 3 százalékos szint alá kerüljön a tavaly 4,2 százalékot mutató GDP-arányos államháztartási hiány.

Az Európai Bizottság május közepéig értékeli a konvergenciaprogramunkat, azt vizsgálva, hogy az intézkedések maradéktalan végrehajtása valóban képes-e a folyamatosan csökkenő - 2014-ben már 2 százalék alattira mondott - költségvetési hiányt biztosítani.