Átlépte az 1500 dollárt az aranyár

Vágólapra másolva!
Az amerikai hitelek minősítése miatt aggódó befektetők a dollártól a biztonságosabb megtakarítások felé fordultak, s ennek köszönhetően a határidős piacon átlépte az aranyár az 1500 dollárt.
Vágólapra másolva!

Lélektani jelentőségű szintre emelkedett az arany ára kedden, a nemesfém egy unciájának határidős szállításáért 1500,5 dollárt adtak a piacon. Az azonnali piacon 1499,32 dollárig emelkedett az ár.

A Bloomberg amerikai üzleti hírügynökség szerint az arany árát az amerikai gazdaság eladósodása miatti félelmek fűtik jelenleg. A Standard & Poor's hitelminősítő negatív kilátást adott az amerikai hitelekre, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi pálya mellett valószínűleg leminősítenék az Egyesült Államokat a jövőben.

Bár Barack Obama és az ellenzéki republikánusok is előálltak már költségvetési tervükkel, a hosszú távú adósságcsökkentés miatt aggódnak a piaci befektetők, s ez a dollár felől a biztonságosabb üzletek felé hajtja a tőkéjüket.

"A sokkolt befektetők az arany felé menekülnek, miután a leminősítés lehetősége vizes lepedőt jelentett a dollárnak" - mondta egy dél-koreai befektetési szakember a lapnak.