Napi Gazdaság: A kormány a jövő héten dönthet a gyógyszerkiadás-csökkentésről

Vágólapra másolva!
Kedden zárul az egyeztetés a gyógyszergyártókkal és -forgalmazókkal arról a kormányelőterjesztésről, amely a Széll Kálmán-tervben előírt gyógyszerkiadás-csökkentés végrehajtásának konkrét elemeit tartalmazza - írta a Világgazdaság és a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A Napi Gazdaság úgy tudja, hogy a kormány a jövő héten dönt a végleges változatról, de a hatósági ár bevezetését már elvetették. A Világgazdaság azt írta, hogy csökken a koleszterinszint-csökkentők támogatása, szűkül a közgyógylista, a legolcsóbb szerek tb-támogatását preferálják, és ellenőrzik a daganatos terápiák hatásosságát a júliustól változó támogatási rendszerben. Márkanév helyett pedig hatóanyagot rendelhet az orvos az új kormány-előterjesztés szerint.

A Világgazdaság azt írta, a birtokába került dokumentum az idei 26,3 milliárd forintos megtakarítás összegét tekintve nem tartalmaz újdonságot, ám felháborodást keltett a gyógyszergyártókat eddig sújtó 12 százalékos különadó 20 százalékra emelése. A korábbi munkaanyagban még 18 százalék szerepelt.

A Napi Gazdaság úgy tudja, a jogalkotók fontosnak tartják, hogy a generikus szerek már kialakult piacán az új belépők valódi megtakarítást jelentsenek. Ennek érdekében előírnák, hogy a fix csoport kialakítása után a további belépők csak a referenciaár alatt öt százalékkal léphetnek be. A cél az, hogy az árak a legalacsonyabb szinthez közelítsenek, ez viszont a gyógyszertárakat hozhatja nehéz helyzetbe. Az árrésveszteség az átlagos kiskereskedelmi árrés figyelembevételével éves szinten elérheti a 3 milliárd forintot - olvasható a Napi Gazdaságban.

A Magyar Nemzet információi szerint több fővárosi és Pest megyei patikus jogszerűtlennek tartja, hogy a tagdíjon kívül a belépésért is pénzt kérnek tőlük az egészségügyi kamarák, miközben az ország más területein dolgozó gyógyszerészeknek nem kell ilyet fizetniük.