Nem szerepel konkrét dátum az euró bevezetésére a román konvergenciaprogram idei felülvizsgálatának tervezetében. A Brüsszelbe küldendő szöveg egyelőre nemn végleges. A korábbi változat még 2015-öt tűzte ki célul a közös európai pénz bevezetésére.

Románia lemond az euróövezeti csatlakozás céldátumáról, mely eredetileg 2015-re volt kitűzve - errre lehet következetetni a román kormány konvergenciaprogramjának tervezetéből, melyet a Mediafax hírügynökség ismertetett.

Az Európai Bizottságnak még ebben a hónapban elküldendő konvergenciaprogram tervezete már nem tesz említést 2015. január 1-jéről, az euró romániai bevezetésének céldátumáról, mely a korábbi hasonló programban még szerepelt. Az új tervezetben csak annyi olvasható, hogy Románia 2013-2014-ben léphet be az euró előszobájának számító ERM-2 árfolyamrendszerbe. Románia korábban 2012-re tűzte ki az ERM-2-be való belépést.

A Business Review szerint a programtervezetben az is szerepel, hogy Romániának további strukturális reformokat kell bevezetnie a gazdaság szerkezetének rugalmasabbá tételéhez, hogy ellenállhasson a későbbi sokkoknak.

Emil Boc román miniszterelnök kedden kijelentette, hogy a konvergenciaprogram tervezetét április végéig véglegesítik, addig a kormány, a román központi bank és az elnöki hivatal szakértői egyeztetéseket folytatnak a végleges szövegről.

Traian Basescu román államfő április első felében kijelentette, az állami költségvetés hiányának és az eladósodásnak a csökkentési üteme feljogosítja Romániát arra, hogy tartsa a korábban 2015-re kitűzött csatlakozási céldátumot. A román államfő azonban hozzátette: A gazdasági világválság mindenki számára tanulságos volt, és ennek a fényében újra kell elemezni az euróövezethez való csatlakozás céldátumát.