Egymillió új európai munkahelyre számítanak a munkaadók

munkanélküliség, állástalan, álláskereső, inaktív
Vágólapra másolva!
Javította gazdasági előrejelzését az európai munkaadói szervezeteket tömörítő BusinessEurope. Az ernyőszervezet szerint már az idén egymillió új munkahely jön létre Európában, az átlagos GDP-növekedés 1,8 százalék lehet.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan javuló exportadatokkal, a GDP növekedésével, stabilizálódó munkaerőpiacokkal és egymillió új munkahely megteremtésével számol 2011-ben az európai munkaadói szervezet, a BusinessEurope uniós gazdasági előrejelzése - közölte a nemzetközi szervezet magyarországi tagja, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége kedden.

A szervezet tavaszi előrejelzése szerint a korábban vártnál gyorsabb ütemben zajlik az Európai Unió gazdasági stabilizációja, ezért GDP-növekedési prognózisát a javuló adatok fényében 1,8 százalékra módosította. A válságból történő kilábalás, a BusinessEurope adatai alapján Németországban, Svédországban, Lengyelországban és Finnországban halad a leglendületesebben, az idén 3,5 százalékos növekedés prognosztizálható ezekben az országokban.

A szövetsége idézi Futó Pétert, az európai munkaadói szervezet alelnökét, az MGYOSZ elnökét, aki szerint a jelenleginél összehangoltabb gazdaságpolitikára van szükség ahhoz, hogy Európa továbbra is a világ egyik meghatározó gazdasági szereplője maradhasson. Futó úgy vélte, az Európai Unió vezetésének különös figyelmet kell fordítania a vállalatok pénzügyi forrásokhoz jutásának biztosítására és a termék-, munkaerő- és tőkepiacokat egyaránt érintő, mélyreható strukturális reformok kidolgozására.

A BusinessEurope Európa legbefolyásosabb munkaadói érdekképviseleti szervezeteként 34 ország 40 munkaadói szövetségét tömöríti, emellett 25 multinacionális vállalat közvetlenül is tagja. A csúcsszervezet által képviselt 20 millió kis-, közép- és nagyvállalat összesen 106 millió embernek ad munkát az Unióban.