Javította gazdasági előrejelzését az európai munkaadói szervezeteket tömörítő BusinessEurope. Az ernyőszervezet szerint már az idén egymillió új munkahely jön létre Európában, az átlagos GDP-növekedés 1,8 százalék lehet.

Folyamatosan javuló exportadatokkal, a GDP növekedésével, stabilizálódó munkaerőpiacokkal és egymillió új munkahely megteremtésével számol 2011-ben az európai munkaadói szervezet, a BusinessEurope uniós gazdasági előrejelzése - közölte a nemzetközi szervezet magyarországi tagja, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége kedden.

A szervezet tavaszi előrejelzése szerint a korábban vártnál gyorsabb ütemben zajlik az Európai Unió gazdasági stabilizációja, ezért GDP-növekedési prognózisát a javuló adatok fényében 1,8 százalékra módosította. A válságból történő kilábalás, a BusinessEurope adatai alapján Németországban, Svédországban, Lengyelországban és Finnországban halad a leglendületesebben, az idén 3,5 százalékos növekedés prognosztizálható ezekben az országokban.

A szövetsége idézi Futó Pétert, az európai munkaadói szervezet alelnökét, az  MGYOSZ elnökét, aki szerint a jelenleginél összehangoltabb gazdaságpolitikára van szükség ahhoz, hogy Európa továbbra is a világ egyik meghatározó gazdasági szereplője maradhasson. Futó úgy vélte, az Európai Unió vezetésének különös figyelmet kell fordítania a vállalatok pénzügyi forrásokhoz jutásának biztosítására és a termék-, munkaerő- és tőkepiacokat egyaránt érintő, mélyreható strukturális reformok kidolgozására.

A BusinessEurope Európa legbefolyásosabb munkaadói érdekképviseleti szervezeteként 34 ország 40 munkaadói szövetségét tömöríti, emellett 25 multinacionális vállalat közvetlenül is tagja. A csúcsszervezet által képviselt 20 millió kis-, közép- és nagyvállalat összesen 106 millió embernek ad munkát az Unióban.