Magyarország és a forint sebezhető az egyik francia nagybank szerint

Vágólapra másolva!
A korábbi hónapokban rendkívül népszerűvé vált magyar állampapírok és a magyar piac sebezhetőségére hívják fel a figyelmet a BNP Paribas elemzői, akik szerint ezért inkább már lengyel zlotyba érdemes fektetni, mint forintba.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszakban egyre vonzóbb lett Magyarország a külföldi befektetők körében. ezért egyre többen vásároltak magyar állampapírt. Ez viszont azzal járt, hogy sebezhetőbbé váltak a magyar papírok: egy esetleges nemzetközi sokk miatt hirtelen eladási hullám jöhet, ami az állampapírok árfolyamának esésével, a hozamok emelkedésével, és a forint értékvesztésével járna - írja a Bloomberg a BNP Paribas elemzőinek véleményére hivatkozva.

Jelenleg a külföldi befektetők kezében lévő állampapírok állománya 2008 októbere óta nem látott szinten vannak - idézi a gazdasági hírügynökség az Államadósság Kezelő Központ adatait. A forintban jegyzett kötvények idén, eddig 26 százalékos hasznot hoztak, ami a legnagyobb nyereséget jelenti világszerte. A 2020-ban lejáró magyar államkötvények hozama 2 bázisponttal 7,025 százalékra esett kedd délután, ami jóval alulmúlja a tavaly november végén mért 8,38 százalékot. A forint ebben az évben már 5,3 százalékkal erősödött az euróhoz képest, ami a legmagasabb a Bloomberg által figyelt 20 feltörekvő piaci valuta közül.

A BNP stratégái a külföldiek kezében lévő nagy állampapír-állomány miatti sebezhetőség következtében a lengyel zlotyt jobb vételnek tartják a forintnál. A két deviza között egyébként hónapok óta nagy a versenyfutás. A zlotyt segíti a lengyel jagybank nagyobb mozgástere, a forint mellett pedig az szól, hogy a válság után a magyar gazdaság ment keresztül a legnagyobb átalakuláson a térségben. Közép-Európa sztárdevizája, a cseh korona messze van, de a forint kedvező megítélése megmaradhat hosszú távon, ha jelentősen javul a költségvetés helyzete, a kormány pedig további átalakításokat hajt végre a gazdaságban. A zloty és a forint versengéséről bővebben itt olvashat.