Vágólapra másolva!
Bár vannak joghézagok, de így is komoly iparág épült a dohányzásról való leszoktatás köré - írja a Napi Gazdaság szerdai száma. A lap által megkérdezett cégek a kedden elfogadott dohányzást korlátozó törvénymódosítástól nem várják rövid távon forgalmuk növekedését.
Vágólapra másolva!

A felmérések szerint a világon évente a dohányosok 70 százaléka szeretne leszokni a szenvedélyéről, ezért a cigaretta elhagyását segítő üzlet egyre terebélyesebb - írja a szerdai Napi Gazdaság.

Az egészen biztosan leszoktató, illetve azt támogató szerek között találhatók lugosítók, gyógygombák, de rengeteg más szisztéma is van - írja a lap. Bőséges az elektromos cigaretták netes kínálata, ezekhez még rendelhetők különböző ízű és erősségű patronok is. Akad még mikromagnetikus eljárás és program, hipnózis, fülakupunktúra és pszichológiai tréning is.

A sláger most a mágneses biorezonancia - ez a félig elszívott cigarettacsikket analizálva személyre szabott, nikotintörlő, függőségmegszüntető gépi kezelést ígér, amit kiegészíthet például egy úgynevezett biochip beültetésével is.

Tóth Éva tüdőgyógyász szerint szabályozni kellene a területet, mert egy joghézag miatt ma nem is kell bizonyítani, hogy az adott eljárás hatékony-e.

A lap által megkérdezett vállalkozások szinte kivétel nélkül úgy vélik, hogy a dohányzást visszaszorítani célzó jogszabály elfogadása nem hoz számukra növekvő forgalmat. A cégek rövid távon azzal számolnak, hogy a dacos dohányosok miatt vissza is eshet a kereslet termékeik iránt.

Szerdán jelentős többséggel fogadta el a dohányzást korlátozó törvénymódosítást az Országgyűlés. A törvénymódosítás értelmében jövő januártól lesz tilos a dohányzás a megállapított helyeken, de három hónapig, vagyis 2012. március 31-ig még nem büntet az állam. A szabály szerint zárt térben nem lehet majd dohányozni olyan helyeken, amelyek a nyilvánosság számára látogathatók. Emellett egészségügyi és közoktatási intézményekben, illetve gyermekvédelemmel foglalkozó intézményeknél nyílt térben is tilos lesz a dohányzás. A döntésről itt olvashat bővebben.