Rekordmértékben csökkent Japán ipari termelése márciusban

Vágólapra másolva!
Az ipari termelés 11 százalékos csökkenését várták márciusban japán elemzők, de a tokiói gazdasági minisztérium által közzétett adatok szerint az ipari termelés csökkenése végül 15,3 százalékos volt a földrengés és a cunami után.
Vágólapra másolva!

Rekordmértékben, 15,3 százalékkal csökkent márciusban az ipari termelés Japánban az előző hónaphoz képest, mert a múlt havi pusztító erejű földrengés és tengeri szökőár gyárakat rongált meg, fennakadásokat okozott szállítóláncokban és áramszüneteket eredményezett.

A tokiói gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium által csütörtökön közzétett adat felülmúlta a 11 százalékos havi csökkenést valószínűsítő elemzői konszenzust.

A japán ipari termelés utoljára 2009 februárjában, a gazdasági világválság hatására csökkent rekordmértékben, akkor 8,6 százalékos volt a havi visszaesés.

Elemzők szerint hosszú távon is negatívan hat a japán gazdaságra a márciusban bekövetkezett földrengés és cunami, mivel az ország a katasztrófa előtt is recesszióval küzdött. Erről bővebben itt olvashat.