Nadja Hirsch EP-képviselő szerint Németországnak kell a szakképzett munkaerő

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió irányelve szerint a kiküldetésben dolgozókat a fogadó ország szabályai szerint kell alkalmazni - mondta Nadja Hirsch, az Európai Parlament német képviselője az EurActiv.hu hírportálnak. A politikus abból az alkalomból nyilatkozott, hogy május elsejétől Németország is megnyitja piacát a kelet-európai tagállamok előtt. 
Vágólapra másolva!

Németországnak nagy lehetőség a német munkaerőpiac megnyitása nyolc kelet-európai EU-tagállam előtt - mondta Nadja Hirsch, az Európai Parlament német képviselője. A pszichológus végzettségű és mediátori képesítésű politikus az EurActiv.hu európai uniós híreket közlő hírportálnak úgy fogalmazott, hogy "Németország szenved a szakképzett munkaerő hiányától". A német szövetségi foglalkoztatási ügynökség felmérése szerint 2025-ig Németország aktív népessége várhatóan 6,5 millió fővel lesz kevesebb, és már csak 38,1 millió fő lesz. Ezt a hiányt nem lehet jobb oktatással, a nők integrációjának előmozdításával vagy a munkával töltött életévek számának növelésével betölteni. Szükségünk lesz munkavállalókra más országokból is - tette hozzá a politikus.

Nadja Hirsch felhívta a figyelmet arra, hogy az EU kiküldetési irányelve szerint a kiküldetésben dolgozókat a fogadó ország szabályai szerint kell alkalmazni és dolgoztatni. Ezenkívül néhány szektorban, például az építőiparban vagy az ápolás-gondozás terén a külföldi vállalatoknak el kell fogadniuk azokat a minimumfeltételeket, amelyeket a fogadó ország támaszt. Ez teszi bizonyossá, hogy a kiküldetésben dolgozók a fogadó ország dolgozóival azonos körülmények közé kerüljenek. Ezért cserébe a fogadó ország ellenőrizheti, hogy az egészségügyi, biztonsági vagy más előírásokat nem próbálják-e meg alacsony bérekkel aláásni.

A munkaerő-kölcsönzésről szóló irányelv lényegében ugyanezeket az elvárásokat fogalmazza meg a kölcsönzött munkavállalókkal kapcsolatban. Eszerint a kölcsönzött munkaerőt ugyanolyan fizetéssel és munkakörülmények között kell foglalkoztatni, mint ami az adott üzleti szegmensben szokásos.