Meglepetésként értékelték Londonban a magyar ipar teljesítményét

heti gazdasági összefoglaló, GDP, gazdasági növekedés, építkezés
Vágólapra másolva!
A legnagyobb meglepetést a kelet-közép-európai térség adatsorai között a magyar ipar aktivitási mutatójának megugrása jelentette - mondták Londonban elemzők. A gyáripari mutatók emelkedése azonban még nem jelzi határozottan a magyar gazdaság növekedési kilátásainak erősödését.
Vágólapra másolva!

A kelet-közép-európai térség feldolgozószektorainak "valamelyest széttartó" aktivitását mutatják az országcsoport legutóbbi gyáripari beszerzési menedzserindexei, a régión belül ugyanakkor a legnagyobb pozitív meglepetést a magyar ipar aktivitási mutatójának megugrása jelentette - mondták londoni piaci elemzők csütörtökön.

A Royal Bank of Scotland bankcsoport londoni befektetési részlege kiemelte, hogy a térség egészében változatlanul "meglehetősen domináns tényező" az erőteljes exportteljesítmény és a továbbra is gyenge belső kereslet közötti kontraszt, ami azonban kedvező a fizetésimérleg-pozíciók szempontjából. A magyar ipar aktivitási mutatójának megugrásáról a ház azt mondta, hogy ez volt a térségi adatsorokon belül a legnagyobb meglepetés, és "kétségtelenül ad valamelyest biztatást" a magyar kormánynak. A Moody's hitelminősítő egyik vezető közgazdásza azonban előző nap "határozottan borús" véleményt fogalmazott meg a magyar gazdaság növekedési kilátásairól, és különösen a középtávra szóló, 4-6 százalékos növekedéssel számoló becslésekről.

A magyar PMI-mutató emelkedése "még mindig bizonyos távolságra van attól", hogy "határozottan" a magyar gazdaság növekedési kilátásainak erősödését jelezze a jelenlegi 2 százalék körüli trendről - mondták Londonban az elemzők. A Royal Bank of Scotland szerint ugyanis a magyar ipari aktivitási indexet az export "látványos" bővülése hajtja.