Rövid távon nem várható a magyar megújuló energia arányának növekedése

Vágólapra másolva!
A megújuló energia részesedése Magyarországon tavaly a teljes előállított energián belül 7,4 százalék volt, és az arány jelentős növekedése rövid távon nem is várható - olvasható a PricewaterCoopers tanulmányában.
Vágólapra másolva!

Világszerte nőtt az ágazatban történt üzletkötések száma, összértéküket tekintve azonban 33,4 milliárd dollárra estek vissza a 2009. évi 48,8 milliárd dollárhoz képest - olvasható a PricewaterhouseCoopers "Üzletkötések a megújuló energia piacán" című tanulmányában. Elsősorban Észak-Amerikában volt jelentős fellendülés, ott 13 milliárd dollárral közel azonos értékben kötöttek üzleteket. Nemzetközi szinten az energiahatékonyságot célzó üzletkötések száma megháromszorozódott: ezek az üzletek 3 milliárd dollárral képviseltették magukat a megújuló energiák területén, megelőzve ezzel az elmúlt év vezető piaci szegmensét, a vízenergiát. Összességében a szél- és napenergia területe továbbra is meghatározója az ágazatban kötött ügyleteknek.

"Magyarországon az üzletkötéseket tekintve a legutóbbi időszakban elsősorban az MVM tranzakciója említhető, ami a 2009-ben indult szélerőműprojektje keretében vásárolta fel a Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Kft.-t" - mondta Radványi László, a PwC magyarországi energia iparági csoportjának vezető menedzsere. A megújuló energia részesedése Magyarországon 2010-ben a teljes előállított energián belül 7,4 százalék volt. A hazai piac élénkülésére elsősorban 2015 után lehet számítani, ennek azonban elengedhetetlen feltétele a jelenlegi eljárások egyszerűsítése és a megfelelő szabályozási, illetve támogatási rendszer kialakítása - mondta Radványi.