Kiűzheti a Tescót Kaliforniából az alkoholárusítást szigorító javaslat

2011.05.06. 18:02

Az alkohol árusításánál kötelezővé tennék Kaliforniában eladó alkalmazását, ami kiűzheti az ottani piacról a Tesco üzletláncot, mivel csak nekik vannak az államban önkiszolgáló kasszái. Egy hasonló kezdeményezést Arnold Schwarzenegger korábbi kormányzó már megvétózott, a jelenlegi kormányzótól viszont ezt nem várják.

Kaliforniában benyújtottak egy törvényjavaslatot, amely kötelezővé teszi, hogy az alkoholértékesítésnél eladónak kell állnia a pénztáraknál - írta a Reuters. Mivel Kaliforniában a Tescónak van az egyetlen önkiszolgáló kasszás üzletlánca, a törvényjavaslat gyakorlatilag csak őket sújtaná. Az amerikai államban a brit Tesco üzleteinek többsége (175-ből 126) önkiszolgáló kasszákkal van ellátva, ezek a boltok Tesco Fresh & Easy néven működnek.

A Reutersnek nyilatkozó elemző szerint a jogszabályt "Tesco Fresh & Easy-törvénynek" gúnyolják. A boltokban nincs külön alkoholárusító részleg, vagyis gyakorlatilag a törvény arra kötelezné a boltokat, hogy minden pénztárnál legyen személyzet, ami a munkaerőköltségeket növelné. Az elemző szerint a Tescónak már így is magas állandó költségei voltak alacsony bevételek mellett, ezért a törvény elfogadása a "vég kezdetét" jelentené az üzletláncnak.

A Reuters szerint korábban már nyújtottak be hasonló javaslatot, de azt Arnold Schwarzenegger korábbi republikánus kormányzó megvétózta. Jelenleg Jerry Brown demokrata kormányzó tehetné ezt meg, de az elemző szerint ez nem várható, vagyis a Tescót sújtó törvény életbe lép, ha az állam törvényhozása elfogadja.