Nyerhető pályázati pénz teherautóra? - olvasói kérdésekre szakértők válaszolnak

K&H, bank
Vágólapra másolva!
Érdemes-e céget venni pályázáshoz, pályázható-e forrás teherautó vásárlásához, milyen eszközbeszerzésre felhasználható forrásra lehet pályázni? - ezeket a kérdéseket tették fel az [origo] olvasói a Vállalkozói Negyed szakértőinek. Összeállítás a szakértői válaszokból.
Vágólapra másolva!

A Vállalkozói Negyed szakértőit kérdezhetik olvasóink, ha segítségre van szükségük vállalkozásuk beindításához, pályázatokhoz vagy finanszírozási kérdésekben. Olvasóink első sorban pályázatokkal kapcsolatban tettek fel különböző kérdéseket, amelyeket szakértőink levélben válaszoltak meg - ezekből készült összeállításunk.

Érdemes átvennem céget, hogy pályázhassak?

Egy debreceni olvasónk az Új Széchenyi-terv (ÚSZT) egyik pályázatáról kérdezte szakértőnket. A vállalkozó átvesz egy 5-6 éve eredményes, de tavaly már nem működő céget, amellyel. az ÚSZT GOP-2011-211/A pályázatán kíván indulni.

Arra volt kíváncsi, hogy érdemes-e céget átvenni, hogy azzal indulhasson a pályázaton, valamint, hogy mekkora és milyen jellegű önerővel kell rendelkeznie mikrovállalkozóként. Rákérdezett még arra az aggályára is, hogy a 6 hónapon belüli cégvásárlás vajon kizáró ok-e, mivel úgy tudja, hogy a Széchenyi Kártyánál igen.

Németh László kis- és középvállalkozásokkal foglalkozó szakértő válaszában megerősítette a vállalkozó aggályait, vagyis a Széchenyi Kártya esetében kizáró ok, ha 50 százaléknál nagyobb részt szerez a cégben.

A szabályozás szerint ugyanis kizáró feltétel, ha a kártyaigénylést megelőző 6 hónapon belül a vállalkozás üzletrészeinek (részvény, törzsbetét vagy egyéb tag által biztosított vagyoni hozzájárulás) vagy az ehhez kapcsolódó szavazati jognak 50 százaléknál nagyobb részét érintő tulajdonosváltásra került sor. Kivételt jelent, ha a hitelfelvevő vállalkozás a futamidő meghosszabbítás vagy keretcsökkentés céljából adja be igénylését, vagy ha a tulajdonosváltásra a korábbi tulajdonos elhalálozása miatt került sor.

Mennyi pénz kell a pályázathoz?

Németh László szerint a GOP-2011-211/A jelű pályázatán előfeltétel, hogy a vállalkozás utolsó lezárt üzleti évében az éves nettó árbevétel meghaladja a beruházás nettó összköltségét, illetve, hogy a statisztikai létszám legalább 1 fő legyen. Természetesen a saját tőkének pozitívnak kell lennie, valamint a saját tőke nem lehet kevesebb, mint a törvényben előírt minimális jegyzett tőke fele - tette hozzá.

A pályázaton a projekt nettó összköltségének legalább 25 százalékát kitevő forrással kell rendelkezni, s ezt a támogatási szerződés megkötésekor kell igazolni. Az utófinanszírozás miatt a pályázónak ki kell fizetnie a teljes beruházást, s csak azt követően lehet lehívni a támogatást.

A GOP-2011-211/M pályázat keretében a támogatott hitelt a szerződés megkötését követően folyósítják, a támogatás viszont szintén a beruházás megvalósulását követően hívható le. A hitelt csak azoktól a pénzügyi közvetítőtől lehet fölvenni, amelyeknek listája itt érhető el.

Teherautót és benzint vehetek pályázati pénzből?

Egy másik olvasónk teherfuvarozói vállalkozást indítana kezdőként, de a teljes összeg nem áll rendelkezésére. Szeretne pályázni a teherautó megvételéhez egymillió forintra, míg két hónapig, 600 ezer forint benzinköltségre, plusz egyéb költségekre kérne forrást.

Németh László szerint azonban az induló vállalkozások számára elérhető programok, mint az Új Széchenyi Hitel Program, vagy az MFB hitelprogramjai, nem használhatók fel teherszállítói járművek megvásárlására.

A kereskedelmi banki gyakorlatban az ilyen típusú finanszírozási igények nem feltétlenül kivitelezhetők, illetve jellemzően csak jelentős mértékű fedezeti biztosíték mellett (például magánszemély ingatlana) - állította Németh László. A szakértő a kezdő vállalkozó esetében az eszközalapú finanszírozást, a gépjárműlízinget ajánlotta.

Hogyan pályázhatok forgóeszköz beszerzésére?

Egy vendéglátó egységet vezető vállalkozó eszközbeszerzésre, illetve forgóeszköz-hitelre szeretett volna pályázni, akár visszatérítendő, akár vissza nem térítendő formában.

Császár Dániel pályázati tanácsadó a GOP-2011-2.1.1./M kódjelű, Mikrovállalkozások fejlesztése című pályázatot ajánlotta figyelmébe, amely kedvezményes kamatozású hitelt és vissza nem térítendő támogatást kombinál. Előbbi esetében a hitel összege 1-8 millió forint lehet, a támogatás pedig 1-4 millió, de a támogatás összege nem lehet nagyobb, mint a hitelé. Emellett a pályázónak legalább 10 százalék önerővel kell rendelkeznie.

A pályázati konstrukció keretében eszközbeszerzés, infrastrukturális- és ingatlanfejlesztés (akár vásárlás is), valamint informatikai fejlesztés támogatható - állította Császár Dániel. A pályázat akkor nyerhet, ha mind a hitelkérelmet, mind a támogatási kérelmet pozitívan bírálják el, külön-külön nem érvényesek. A hitelt csak a MV Zrt. honlapján elérhető pénzügyi közvetítő szervezetek nyújthatják, amelyek listája itt olvasható.

Miért számít, hogy hol van a vállalkozásom?

Ausztriai munkavállalásból hazatért olvasónk afelől érdeklődött, hogy miként pályázhatna társaival eszközbeszerzésre, egy raktár kialakítására, illetve kisbusz megvásárlására. A festő a pályázatírás kezdeti lépéseire volt kíváncsi, illetve azt kérdezte, mi a sikeres pályázat feltétele. Elmondása szerint társaival, egyéni vállalkozóként egyre több megrendelést kap, ezért szeretnék korszerűsíteni a tevékenységüket.

Császár Dániel válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy nem mindegy, hogy a beruházás milyen településen valósul meg, hol található a bejegyzett székhely vagy telephely.

Elmondása szerint az eszközbeszerzéshez vagy a raktárhelyiség kialakításához 5000 fő alatti lakosságszámú vagy 100 fő/km2 népsűrűség alatti településen a Mirkovállalkozások létrehozására és fejlesztésére irányuló pályázat érhető el 1-35 millió forint értékben. A támogatás mértéke itt legfeljebb 60 százalék (hátrányos helyzetű településeken 65 százalék). Ez a pályázat azonban sem ingatlan, sem gépjármű vásárlására nem alkalmas, eszközbeszerzés, infrastruktúra-fejlesztés (építés, felújítás) és informatikai fejlesztés finanszírozható belőle. A pályázat benyújtásának határideje július 15.

A városi területen megvalósuló fejlesztésre az Új Széchenyi-terv Mikrovállalkozások fejlesztése kombinált konstrukció érhető el, s ebből ingatlanvásárlás is fizethető (kisbusz azonban nem). A vendéglátós esethez hasonlóan egy vissza nem térítendő támogatás és egy kedvezményes kamatozású hitel kombinációja kérhető.

Kérdezze szakértőinket, ha vállalkozásához segítségre van szüksége! Németh Lászlónak, a K&H kkv marketing osztályvezetőjétől itt, dr. Császár Dánieltől, a K&H Bank pályázati tanácsadás igazgatóságának szakértőjétől pedig ide kattintva kérdezhet.