Rontott Görögország adósságbesorolásán a Standard&Poor's hitelminősítő

2011.05.09. 15:21

Egyes afrikai fejlődő gazdaságoknál is gyengébb, "bóvli" adósosztályzati kategóriába sorolta Görögország kockázati besorolásait a Standard & Poor's. A világ legnagyobb hitelminősítője az EU-val szembeni görög kötelezettségek miatt döntött a leminősítés mellett.

Mélyen a befektetésre már nem ajánlott, "bóvli" adósosztályzati kategóriába - egyes afrikai fejlődő gazdaságoknál is gyengébb szintre - süllyesztette hétfőn az euróövezeti tag Görögország kockázati besorolásait a Standard & Poor's, arra a véleményére hivatkozva, hogy az EU-val szembeni görög kötelezettségek várható lejárati meghosszabbításának terhein valószínűleg a kereskedelmi hitelezőknek is osztozniuk kell majd.

A világ legnagyobb hitelminősítőjének hétfői londoni bejelentése szerint a hosszú futamidejű görög államadósság besorolása az eddigi "BB mínusz"-ról - a köztes "B plusz" kihagyásával - "B"-re, a rövid lejáratú szuverén adósságok osztályzata "B"-ről a már rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető "C" szintre romlik. A Standard & Poor's mindkét osztályzatot további leminősítés valószínűségére utaló negatív figyelőlistán hagyta.

A Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni befektetési részlege az S&P hétfői bejelentése után kiadott első gyorselemzésében kiemelte, hogy a hosszú futamidejű görög adósságok "B" besorolása rosszabb például Szenegál, Angola, Nigéria és Zambia osztályzatainál, ezekre az országokra a Standard & Poor's ugyanis "B plusz" besorolást tart érvényben.