Közpénzek herdálása miatt az ügyészséghez fordul az ÉRV Zrt.

Vágólapra másolva!
Az Északmagyarországi Regionális Vízművek működését vizsgáló szakértők több mint kétszáz esetben találtak szabálytalanságot. A cég új vezetése az ügyészségtől kéri, hogy vizsgálja ki, történt-e bűncselekmény.
Vágólapra másolva!

Több mint félezer oldalt tesz ki az az átvilágítási jelentés, ami az Északmagyarországi Regionális Vízművek korábbi gazdálkodását vizsgálta. A szakértők 200 esetben találtak hibát vagy szabálytalanságot, az okozott kár pedig akár a másfél milliárd forintot is elérheti, ezért az ügyészéghez fordul a cég új vezetése a közpénzek herdálása miatt - mondta a vállalat ügyvezetője hétfőn.

"A feltárt visszaélések nagyságrendje és azok változatos formái mindenkit megdöbbentettek. A felelősök személyének megállapítása az ügyészség dolga lesz" - fogalmazott Ritter Géza, a cég tavaly kinevezett igazgatója. Példaként említette, hogy miközben az egész országot súlyosan érintette a gazdasági válság, és a vállalat dolgozóit egyre súlyosabb megszorítások érték, addig a cég tízmilliókat áldozott a felsővezetők luxusautóira.

Több rendellenességet fedeztek fel a társaság ingatlangazdálkodásában is: Bánhorvátiban és Hajdúszoboszlón nagy értékű ingatlanokat adtak el úgy, hogy előzetesen semmilyen értékbecslés nem történt. Az átvilágítás során fennakadt egy kivitelezési számla, ami szerint a cég húszmillió forintot költött egy 100 négyzetméteres lázbérci úgynevezett "műszerjavító műhely" felújítására. Az átvilágítók helyszíni eljárása során kiderült, hogy műhely helyett egy minden kényelemmel felszerelt apartmanról van szó.