Vasárnapig kérhetnek bérkompenzációt a közszolgák

Vágólapra másolva!
Azok kérhetnek bérkiegészítést május 15-ig, akiknek a nettó bére enélkül kevesebb lenne a tavalyinál. 22 milliárd forintot emészt fel az intézkedés.
Vágólapra másolva!

Vasárnapig van lehetőségük a közszolgáknak, hogy bérkompenzációt igényeljenek, ha kevesebb nettót kapnának, mint tavaly - ez a lényege annak a közleménynek, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium adott ki.

Eredetileg április 15-i határidőt állapított meg a kormány részükre, azonban a jogszabályt módosították, a határidőt pedig egy hónappal kitolták. A kompenzáció igénylésére szolgáló nyilatkozatot az érintett személyeknek le kell adniuk a munkáltatójuknak, így kaphatják meg - január 1-jéig visszamenőleg - a kompenzációt, amely azt eredményezi tehát, hogy nem visz haza kevesebb bért, mint amennyit tavaly keresett. A nyilatkozat mellett a rendelet 2. számú mellékletében megjelent "Bejelentés a költségvetési szervnél foglalkoztatottat megillető, a 2011. évi adó- és járulékváltozások ellentételezésére szolgáló kompenzáció pótlólagos érvényesítéséről" elnevezésű nyomtatványt is le kell adni a munkáltató részére - figyelmeztet az NGM.

Amennyiben valaki január 15-e után, de a módosító rendelet hatályba lépését megelőzően (2011. április 16-a előtt) adta le nyilatkozatát, és így a késedelmes leadás miatt volt olyan hónap, melyre nem járt számára a kompenzáció, 2011. május 15-ig szintén ki kell töltenie a fenti nyomtatványt, és pótigénylési szándékáról a nyilatkozatot le kell adnia a munkáltatójának.

A május 15-i határidő jogvesztő, az az utáni, késedelmes leadás után a kompenzáció visszamenőleges érvényesítésére nincs lehetőség.

A kompenzációt a kormány azért vezette be, mert a 16 százalékos, egykulcsos személyi jövedelemadóra való áttéréssel párhuzamosan az adójóváírást is szűkítették, ez pedig az alacsony bérkategóriában a gyerektelenek esetén azt eredményezte, hogy a nettó bér - még emelkedő bruttó bér esetén is - csökkenhetett tavalyról idénre. A bérkompenzáció 22 milliárd forintot emészthet fel.