Az Ausztriában munkát kereső magyarok fele egyetemi végzettségű

Vágólapra másolva!
A Trenkwalder munkaerő-kölcsönző cég felmérése szerint a megkérdezett magyarok 85 százaléka szívesen vállalna munkát Ausztriában. 
Vágólapra másolva!

Magasabb lehet az Ausztriába érkező külföldi munkavállalók száma a szakértők által korábban jelzettnél - írja az APA osztrák hírügynökség, a Trenkwalder munkaerő-kölcsönző és közvetítő online felmérésére hivatkozva, amelynek keretében több mint 6600 álláskeresőt kérdeztek meg esetleges migrációs terveikről a szomszédos Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Szlovéniában.

A megkérdezettek közt kedvelt célország Ausztria, a szlovákok 87, a magyarok 85 százaléka szívesen vállalna ott munkát. Egyedül a csehek számára vonzóbb Németország, mint Ausztria. A felmérés szerint a legtöbb álláskereső csak néhány évig vállalna munkát Ausztriában (a leghosszabb időre, átlagosan öt évre, a szlovénok terveznek), majd hazatérne. A legtöbben - körülbelül a megkérdezettek negyede - Magyarországon mondták azt, hogy szívesen telepednének le végleg Ausztriában.

A felmérés szerint a megkérdezettek többsége nincs tisztában azzal, hogy elfogadják-e a végzettségét Ausztriában. Különleges helyzetben vannak ebből a szempontból a magyar állampolgárok, akiknek a végzettségét automatikusan elfogadják. A felmérés szerint a reménybeli munkavállalók magasan képzettek: a szlovénok harmada, a csehek 40 százaléka, a magyarok 51 százaléka, a szlovákoknak pedig 56 százaléka rendelkezik egyetemi végzettséggel.

A Wifo osztrák gazdaságkutató intézet múlt havi felmérése 11 500 és 16 500 közé teszi azoknak az új EU-tagállamokból származó munkavállalóknak a számát, akik két éven belül megjelenhetnek az osztrák munkaerőpiacon.

Május elsején minden akadály elhárult az ausztriai és a németországi álláskeresés útjából, így a magyarok is munkavállalási engedély nélkül dolgozhatnak e két uniós tagországban.

Az elmúlt napokban Budapesten több helyen is megjelentek plakátok, amelyek szerint 32 ezer betöltetlen állás várja a magyarokat Ausztriában. Az eset nagy botrányt kavart a szomszédos országban.