Vágólapra másolva!
Különösen sérülékeny fogyasztói csoportot tévesztett meg az a cég, amelyik viszketéssel és külső elváltozással járó bőrbetegségek gyógyítására kínálta elektromos készülékét. A Gazdasági Versenyhivatal másfél millió forintos büntetést szabott ki.
Vágólapra másolva!

Megtévesztette fogyasztóit, ezért másfél millió forintra büntette a GVH a Sax Kft.-t, amely 2008 szeptembere és 2010 decembere között az Itch Stopper nevű termékéről egyes reklámjaiban azt állította, hogy a készüléknek gyógyhatása van. A vállalkozás a nyomtatott sajtóban és saját honlapján azt írta, hogy a készülék a pikkelysömör, az ekcéma, a herpesz hatásos kezelője, a viszketést gyorsan megszünteti, a bőr állapota pedig 6-8 hét alatt jelentősen javulhat. A GVH szerint a fenti állításokkal azt a benyomást kelthették a fogyasztókban, hogy a készülék alkalmas betegségek gyógyítására, a cég által benyújtott klinikai vizsgálatban feltüntetett eredmények azonban nem voltak bizonyítottak.

A GVH szerint a betegségben szenvedő vagy azt megelőzni szándékozó emberek sérülékeny fogyasztói csoportot alkotnak. A reklámokban felsorolt betegségek súlyosabb változatában szenvedők bőrén sokszor olyan elváltozások keletkeznek, amelyek miatt a beteg sokszor elzárkózik a társadalomtól, emiatt még fogékonyabb a gyógyítást ígérő megoldásokra.