Egyre drágább a krumpli, az alma és a hús

Vágólapra másolva!
Átlagosan csaknem 50 százalékkal drágultak tavaly március óta a mezőgazdasági termékek. Csak a tojás lett valamivel olcsóbb a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.
Vágólapra másolva!

Tavaly július óta folyamatosan, egyre nagyobb ütemben emelkednek a mezőgazdasági árak, egyedül decemberben volt valamivel kisebb az áremelkedés - közölte a KSH. Idén márciusban 48,2 százalékkal lettek drágábbak az agrártermékek az egy évvel ezelőtti szinthez képest: a növényi termékek drágultak jobban, 67,3 százalékkal, az élő állatok és állati termékek ára 15,5 százalékkal emelkedett.

Márciusban a gabonafélék ára több mint kétszeresére, 103,1 százalékkal nőtt 2010 márciusához képest. Egy tonna búza felvásárlási ára például 74 300 forintra emelkedett, pedig tavaly áprilisban még csak 28 200 forintba került egy tonna.

A burgonya ára is jelentősen, 82,8 százalékkal nőtt. A zöldségfélék 17,5 százalékkal, a gyümölcsök pedig majdnem 50 százalékkal lettek drágábbak tavaly óta, elsősorban az alma drágulása miatt.

Az állati termékek árai 18,4 százalékkal nőttek, a tej például 22,7 százalékkal lett drágább. A tehéntej felvásárlási ára így jelenleg literenként 85,6 forint. Egyedül a tojás lett olcsóbb: a KSH adatai szerint a tyúktojás ára 4,7 százalékkal csökkent.

A mezőgazdasági termékek árait döntően befolyásolja, hogy tavaly óta folyamatosan nő az üzemanyag és a műtrágya ára is. Ráadásul a takarmányok ára is jelentősen, majdnem 40 százalékkal nőtt az idei első negyedévben.