A szuperbruttótól a számlaszámig - Milyen aknák vannak az adóbevallásban?

Személyi jövedelemadó-bevallást, szja bevallás, adóbevallás, APEH
Vágólapra másolva!
Jövőre ugyan állítólag már egy söralátéten el fog férni a személyi jövedelemadóról szóló bevallás, az idén még bonyolultabb eljáráson kell átesniük az adózóknak. Hogyan kell kalkulálni a szuperbruttót, mit kell csinálni az online kitöltött nyomtatvánnyal, és mit nem szabad elfelejtenie annak, aki visszatérítést vár az adóhatóságtól? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az adóbevallásról, amelynek leadási határideje péntek éjfél.
Vágólapra másolva!

Már csak az előttünk álló munkahét maradt arra, hogy elkészítse és az adóhatóságnak elküldje a tavalyi évről szóló személyijövedelemadó-bevallását az érintettek többsége, ha el akarja kerülni a büntetést. Ha a bevallás azt mutatja, hogy rá kell fizetni az év közben levont adóra, akkor a számlát is péntekig kell kiegyenlíteni.

A május 20-ai határidő betartása azért fontos, mert ha valaki rajta kívül álló okból kiszaladna az időből, arra elvileg akár 200 ezer forintos mulasztási bírságot is kiszabhat a hivatal. Aki azért késik, mert akadályoztatva volt, például kórházban töltötte a május 20-a előtti napokat, heteket, magyarán, a késésnek elfogadható oka van, az kimentheti magát, megmenekülve a retorziótól. Ehhez azonban igazolási kérelmet kell benyújtania a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV).

A 2010. évi jövedelmek utáni adófizetésről most esedékes adóbevallás kitöltésénél egy újdonsággal fognak szembesülni az állampolgárok, és a jelek szerint ez sokuknál zavart kelthet. Tavaly év elején jelent meg a szuperbruttósított szja, ami azt jelenti, hogy a jövedelmek széles köre esetén az adót nem a bruttó összeg alapján kell fizetni, hanem a bruttó összeget fel kell szorozni 1,27-tel, és ez a magasabb összeg lesz az adó alapja. Bizonyos jövedelmek esetén viszont nem kell ezt a szorzót alkalmazni (például a nyugdíjnál), megint másoknál (például külföldről szerzett jövedelemnél) nem a bruttó összeg, hanem csak annak töredéke után kell felszámítani a 27 százalékos növelő tényezőt. Ezt a hatóság úgy tudja csak kezelni, hogy egy pluszoszlopot iktatott be az adóbevallás nyomtatványába. Külön kell szerepeltetni a bruttó, és a most beiktatott új oszlopban a szuperbruttós szorzóval növelt jövedelmet.(A NAV külön videót is készített a helyes kitöltésről.)

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Aki csak teheti, annak érdemes a NAV, illetve az APEH még mindig működő oldaláról letölthető nyomtatványkitöltő programmal elkészítenie az adóbevallását. A program ugyanis kezeli az összefüggéseket, az ellenőrzési funkciójának használatával pedig figyelmeztet a bevallás számszaki és formai hibáira, azok így minimálisra szoríthatók. A nyomtatványkitöltő program segítségével kitöltött, de kinyomtatott és postán feladott, illetve a kézzel kitöltött bevallásoknál lehet elkövetni azt gyakori a hibát, hogy a bevalló nem írja alá a bevallását. Ilyenkor a bevallás, még ha annak többi részével nincs is gond, érvénytelennek minősül, ezért olyan, mintha el sem készítették volna.

Az adóbevallást az ügyfélkapun keresztül is el lehet juttatni, a benyújtók közel fele már így jár el. De ekkor is el lehet követni azt a figyelmetlenséget, hogy a visszaigényelhető összegről nem rendelkezik (kiutalást kér, vagy valamely más adónemben esetleg fennálló tartozásával szembeállítja, vagy majdani adófizetési kötelezettségét csökkenti) a magánszemély - ez egyébként a leggyakoribb hiba, derül ki a NAV [origo]-nak adott tájékoztatásából. Szintén a visszaigényelhető adót tartalmazó bevallások esetében jellemző hiba, hogy az adózó sem a postai utalási címét, sem a számlaszámát nem tölti ki a főlapon.

Akinek a bevallása visszakérhető adót mutat, az összeget - ha jogos és pontos - 30 napon belül meg kell hogy kapja. Igaz, az ilyen személyek zöme vélhetőleg már túl van a bevalláson, hiszen úgy minél előbb, akár már március 1-jén is megkaphatta a visszajáró pénzt a NAV-tól. Az eddigi bevallásokban egyébként csaknem egymillióan kértek kiutalást, 63 milliárd forint értékben, közülük 670 ezer személynek utalt vissza 49 milliárd forintot az adóhatóság.

Akinek viszont elmaradása van adóból, annak érdemes tudnia, hogy ha 100 ezer forintnál kevesebbel tartozik az adóhivatalnak, akkor négy egyenlő részletben is letudhatja a tartozását. Ehhez nem kell mást tennie, mint hogy a nyomtatvány C lapján ezt az igényét jelzi, és megadja, hány részben fogja befizetni az elmaradt adót.

A NAV az idén már nem adott sárga csekkeket ahhoz az egységcsomaghoz, amelyet kiküldött az adóbevallással érintett több millió embernek. Aki mégis így szeretné rendezné tartozását, az vagy felkeresi valamelyik NAV-ügyfélszolgálatot, és adókártyájának felmutatásával kér ilyen csekket, vagy annak postázását igényli az adóhatóság honlapján megtalálható menüpont alatti, csekk nevű nyomtatványon. Az adókötelezettséget bankátutalással is le lehet tudni, ekkor a közlemény rovatban fel kell tüntetni az adóazonosító jelet. Bizonyos ügyfélszolgálatokon bankkártyával is lehet fizetni.

A bevallás keretében lehet rendelkezni az szja kétszer 1 százalékos részének felhasználásáról. Az egyik 1 százalékot valamely egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak lehet juttatni. A másik 1 százalékát az szja-nak valamely civil szervezet kaphatja meg. A nyilatkozatot május 20-áig kell a NAV-hoz eljuttatni, máskülönben a pénz nem érkezik meg az egyház, a tehetségprogram vagy a civil szervezet számlájára. Most még nem lehet az államadósság csökkentésére létrehozott alapba irányítani az 1 százalékot, azt majd csak jövőre lehet megtenni.

Sokan az utolsó napokra hagyták a kitöltött nyomtatvány útnak indítását, múlt hét hétfőig nem egészen 2 millióan adták le az szja-bevallásukat, és 2,5 millió bevallást még vár a NAV. A múltbeli tapasztalatok alapján majdnem minden második szja-bevalló a postai sorban állást választja, így minden bizonnyal, május 20-án hosszú sorok alakulnak majd ki a postákon. Ezért a Magyar Posta egyes hivatalokban meghosszabbított nyitva tartással fogadja az ügyfeleket.

Budapesten három postaegységnél rendeltek el hosszabbított műszakot aznapra, a Nyugati pályaudvari (62-es számú), a Keleti pályaudvari (82-es számú), és a Mammut bevásárlóközpontban levő (114-es számú) posta várja sokáig a bevallási csomagot feladni kívánó személyeket. A két pályaudvari posta éjfélig, a Mammutban levő egység este kilencig lesz nyitva. Ezeken kívül a Fogarasi úti Tesco áruházban levő, éjjel-nappal nyitva tartó egységbe is lehet menni. Vidéken valamennyi megyeszékhelyen legalább egy posta 20 óráig nyitva tart. Ha a megyeszékhelyen nincs az általános nyitva tartás szerint 20 óráig (vagy tovább) üzemelő posta, illetve ahol az igénybevétel indokolja, ott elrendelik a megyeszékhelyi 1-es számú posta hosszabbított nyitva tartását.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Dancsó József kezében a "söralátét"

Ha hinni lehet a kormányzati ígéretnek, jövőre kevesebb embernek kell bíbelődnie a hosszan tartó bevallással. Orbán Viktor miniszterelnök által sokszor megígért "söralátét méretű bevallás" azt akarja jelenteni, hogy kiterjesztenék az egyszerűsített bevallásra jogosultak körét. Most várhatóan 300 ezer körül alakulhat a számuk, nekik elegendő volt februárban arról nyilatkozniuk a NAV-nak, hogy az adóhatóság készítse el helyettük a bevallásukat a meglevő kimutatások, a kifizetőktől, munkaadóktól származó igazolások alapján.