Egyezségre jutottak az EU pénzügyminiszterei a Portugáliának nyújtandó hitelprogramról, amellyel megmentenék a pénzügyi nehézségekkel küzdő országot. A csomagról szóló döntést kedden várhatóan hivatalosan is bejelentik.

Megállapodásra jutottak az euróövezet országainak pénzügyminiszterei arról a programról, amellyel három év alatt összesen 78 milliárd eurónyi hitelt nyújtanak Portugáliának. Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által biztosított hitelprogramról hétfőn született megegyezés, amely azonban még nem hivatalos.

A hivatalos döntést várhatóan kedden, a 27 EU-tagország pénzügyminisztereinek brüsszeli találkozóján hozzák meg. Görögország és Írország után Portugália a harmadik euróövezeti ország, amely - egy takarékossági és konszolidációs programért cserébe - nemzetközi támogatást kap pénzügyi nehézségeinek áthidalására.

A témáról kiadott brüsszeli közlemény szerint a miniszterek egyhangúlag határoztak a hivatalosan április elején megfogalmazott portugál kérés teljesítéséről, az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank ajánlása alapján. Hozzátették, hogy ezzel az euróövezet és az EU egészének pénzügyi stabilitását is növelik. A 78 milliárd eurós támogatás egyharmadát az IMF biztosítja.