Olasz elnöke lehet az Európai Központi Banknak

Vágólapra másolva!
Olasz bankárt választottak az euróövezet pénzügyminiszterei az Európai Központi Bank élére. Mario Draghi kinevezését kedden hagyhatják jóvá az EU-tagországok, nyáron pedig az Európai Parlamentnek is el kell fogadnia.
Vágólapra másolva!

Az olasz Mario Draghit jelölte az Európai Központi Bank következő elnökének az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek csoportja - jelentette be a csoport elnöke, Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök hétfő este Brüsszelben. A csoport találkozóját követő sajtótájékoztatón Juncker közölte, hogy várakozásai szerint kedden mind a 27 EU-tagország minisztere támogatja a jelöltet, és még júniusban az Európai Parlament is jóváhagyhatja a döntést.

A 63 éves olasz közgazdász a Banca d'Italia olasz pénzintézet vezetője, az Európai Központi Bankot irányító tanács tagja. A neve már korábban is felmerült az esélyesek között.

Juncker azt is bejelentette, hogy az uniós országok jelentős haladást értek el, és közel kerültek ahhoz, hogy teljes körű megállapodásra jussanak az euróövezet stabilitását biztosítani hivatott állandó mechanizmus szövegéről. Az elnök várakozásai szerint még ebben a félévben alá is írják a szöveget.