Elvesztheti többségét a Szigetben az Est Média Group

Vágólapra másolva!
Elvesztheti az Est Média Group a Sziget Kft.-ben bírt többségét, ha nem tudja a heteken belül lejáró határidőig kifizetni a Sziget-ügylet vételárát. Ezt erősíti a cég pénteken publikált negyedéves eredménye, amely jelentős árbevétel- és nyereség-visszaesést mutatott, s ezt látta valószínűnek Gerendai Károly, a Sziget főszervezője és ügyvezetője is. Az Est Média azonban igyekezett cáfolni, hogy megválnának a Sziget-részesedéstől.
Vágólapra másolva!

A Sziget Kft.-ben is érdekelt Est Média első negyedéves adózott vállalkozási eredménye 43 százalékkal, az árbevétel 22 százalékkal csökkent a 2010-es év hasonló időszakához képest - derült ki a vállalat gyorsjelentéséből, amely a Budapesti Értéktőzsde honlapján érhető el.

A csökkenő bevétel és eredmény afelé mutat, hogy a társaság nem lesz képes kifizetni a Sziget Kft. megvásárlásának esedékes vételárát, amely miatt a tavaly novemberben elért 51 százalékos tulajdoni hányad várhatóan a többségi szint alá csökken. Igaz, ezt a cég elnök-vezérigazgatója igyekezett cáfolni.

"A termékszerkezet átalakítása során kiemelten fontos lesz az Event üzletágunkkal (Sziget Fesztivál, VOLT Fesztivál, Balaton Sound) való szakmai együttműködés, illetve az annak a fejlesztésében való részvétel, így nem merül fel, hogy a Sziget Kft.-ben meglevő részesedésünktől megválnánk" - fogalmazott Balázs Csaba, az Est Média elnök-vezérigazgatója.

Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője az [origo]-nak azonban azt mondta, hogy "meg lenne lepődve", ha az Est Média a június közepi határidőig ki tudná fizetni a Sziget-ügylet második körének esedékes összegét. Elmondása szerint az Est Média nem mondta ugyan, hogy nem fog fizetni, de azt sem sulykolták, hogy igen, s a pénteken nyilvánosságra került eredmény azt erősíti, nem történik majd meg az átutalás.

A Sziget Kft. azonban lehetőségeihez mérten igyekszik a társvállalkozás segítségére sietni. Gerendai Károly szerint 650 millió forint keretösszegig 5 éves futamidővel osztalékgaranciát tudnak nyújtani az Est Médiának, ha hitelt venne fel a fizetési nehézségei enyhítésére.

Gerendai hozzátette, felajánlották azt is, hogy élnének a törvény adta elővételi jogukkal, ha kikerülne a piacra a Sziget Kft. részvényeinek egy része, de nem céljuk véglegesen visszavásárolni a korábbi tulajdonrészt. A Sziget Kft. vezetője elmondta, ha meg tudnak állapodni egy új konstrukcióról, akkor elképzelhető, hogy kitolják a Sziget-ügylet fizetési határidejét, de konkrét ajánlatról egyelőre nem tudott beszámolni. Ettől függetlenül nem tartja valószínűnek, hogy a korábban Econet néven működő Est Média el tudná érni, hogy 75 százalékos részesedésig bevásárolja magát a Sziget Kft.-be (az áprilisban publikált éves jelentésben még szerepelt a 75 százalékos cél).

A társaság a gyorsjelentésben elismerte fizetési gondjait. A cég a jelentésben azt írta: "2011 első negyedévének végére világossá vált, hogy - nem kis részben a világgazdasági válság és annak a magyar reklámpiacra gyakorolt elhúzódó negatív hatása miatt - a csökkenő eredménytermelő képességű vagy veszteségbe forduló hagyományos médiatevékenységeink, az új piaci területekre való belépés költségei és kezdeti veszteségei, valamint az akvizíciós növekedés együtt és egyszerre nem finanszírozható".

Az Est Média részvényei (Econet.hu néven) péntek délelőtt 26 és 28 forint között cseréltek gazdát, vagyis a papírok töredékét érik korábbi értéküknek, az év elején 90-100 forint között mozgott az árfolyam, de 2007-ben, a Sziget Kft. megvásárlása előtt még 220 forint fölött is megfordult.