Jóváhagyta a portugál mentőcsomagot az IMF

Vágólapra másolva!
Jóváhagyta Portugália megsegítését a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a portugál kormány a gazdasági kiigazítási és növekedési programjának megvalósítására három év alatt 26 milliárd eurós hitelkeretet vehet igénybe. Az IMF már a hétvégén át is utalt 6,1 milliárd eurót.
Vágólapra másolva!

Az IMF 26 milliárd eurós hitelkerete három évre szól. Még ebben az évben Portugália összesen 12,6 milliárd eurót kap a nemzetközi pénzitézettől. Az IMF az úgynevezett kiterjesztett alapeszközéből (EEF) nyújtja a hitelt, ami azt jelenti, hogy a hároméves futamidőt négy évre meg lehet hosszabbítani, a visszafizetésre pedig négy és fél és tíz év közötti idő áll rendelkezésre.

A nemzetközi adósságcsapdába keveredett portugál kormány április 7-én kért segítséget az Európai Uniótól és az IMF-től. Az EU és az IMF május 6-án döntött elvi szinten arról, hogy Portugália összesen 78 milliárd eurót kap, ebből az EU 52 milliárdot áll.

Az euróövezeti és az európai uniós pénzügyminiszterek tanácsa már múlt kedden jóváhagyta a pénzt Portugália számára. Eszerint az EU két erre illetékes alapja, az Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmus (EFSM) és az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) 26-26 milliárd eurót hitelez Portugáliának, szintén három év alatt. Az első kiutalás Portugália számára 15,3 milliárd euró lesz. Ennek finanszírozására az EFSM és az EFSF hétfőtől július 15-ig több kötvénysorozatot bocsát ki.

A görögöknek és az íreknek már segítettek

Az EFSM, az EFSF és az IMF tavaly tavasszal elhatározott együttműködése révén összesen 750 milliárd eurós keret áll rendelkezésre az államadósság-válsággal küzdő euróövezeti országok esetleges megsegítésére. Görögországnak tavaly májusban 110 milliárd eurót ítélt meg az EU és az IMF - e program jóváhagyásakor az EFSF még nem működött -, és az IMF a készenléti hitelkeretéből írta ki a maga 30 milliárd eurós részét.

A második program Írországé, annak 85 milliárd eurós összegét decemberben állították össze. Az IMF 22,5 milliárd euróval, az EFSM, az EFSF, továbbá külön az euróövezeten kívüli Nagy-Britannia, Svédország és Dánia 45 milliárd euróval járul hozzá, és az ír kormány 17,5 milliárd eurót felhasználhat az ország készpénztartalékából és likvid vagyoni eszközeiből az Európai Központi Bank (EKB) likviditási támogatásával.