Negatívra rontotta Belgium kilátását a Fitch

Vágólapra másolva!
Ha nem sikerülne hozni a hivatalos hiánycélokat, az valószínűleg Belgium leminősítését vonná maga után - áll a Fitch Ratings friss elemzésében, amelyben a nemzetközi hitelminősítő bejelentette, hogy negatívra rontotta az ország adósbesorolásának kilátását. Tette ezt annak ellenére, hogy a tavalyi belgiumi deficit még alacsonyabb is volt a tervezettnél.
Vágólapra másolva!

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Belgium elsőrendű befektetői adósosztályzatának kilátását hétfőn a Fitch Ratings. A hitelminősítő a szerkezeti reformok ütemével, valamint az alkotmányos válság költségvetési hatásaival kapcsolatos aggodalmakkal indokolta a lépést.

A Fitch szerint, ha nem születik politikai megállapodás az alkotmányos reformról, akkor nehéz lesz a belga kormány stabilitási programjában szereplő kiegyensúlyozott államháztartási mérleg elérése. Az intézet megjegyezte ugyanakkor, hogy a folytatódó belpolitikai viszály ellenére Belgium napi költségvetési gyakorlata továbbra is összhangban van a magas szintű belga adósosztályzatokkal.

A tavaly április óta hivatalban lévő ügyvezető kormány jelentős költségvetési hatáskörrel bír, a Fitch Ratings ezért nem számol azzal, hogy a politikai viharok veszélybe sodornák az idei költségvetést. A tavalyi, 4,1 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány alacsonyabb volt a tervezettnél, emellett - a legtöbb euróövezeti államtól eltérően - Belgiumban sikerült stabilizálni az államadósság-rátát is - áll az elemzésben.

A hitelminősítő szerint azonban a 96,6 százalékos GDP-arányos államadósság nem hagy sok költségvetési mozgásteret a kormány számára a jövőbeni sokkok kezeléséhez. Ez "érzékennyé" teszi a belga besorolást a kormány középtávú költségvetési célkitűzéseit övező kockázatokra, amelyek a Fitch megítélése szerint "jelentősek". Ha a költségvetési eredmények a hivatalos hiánycélokhoz képest csúsznának, az valószínűleg Belgium leminősítését vonná maga után - figyelmeztetett a hitelminősítő.

A nemzetközi hitelminősítők az utóbbi hetekben ismét sorra minősítik le a súlyos adósságválsággal küszködő euróövezeti országokat. A Fitch például pénteken egyszerre három fokozattal a mélyen spekulatív "B plusz" szintre rontotta Görögország addig sem befektetési ajánlású hosszú távú adósosztályzatát, a szükséges további konszolidációs intézkedések végrehajtási és politikai kockázatainak emelkedésére hivatkozva. A görög besorolás így tizenkét fokozattal rosszabb Belgiuménál.