Csökkent a hazai kiskereskedelmi forgalom márciusban

Vágólapra másolva!
A kiskereskedelmi forgalom márciusban csökkent, az év első negyedévében pedig stagnált - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A csökkenésben szerepe lehetett a megugró élelmiszer- és üzemanyagárak mellett a húsvéti ünnepek későbbre tolódásának is.
Vágólapra másolva!

A januári és februári - statisztikailag alig kimutatható - növekedés után márciusban 0,9 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbi adatokhoz képest a kiskereskedelmi forgalom volumene. Az első negyedévben lényegében stagnált a kiskereskedelmi forgalom, 0,2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától.

A kiskereskedelmi adatok a fogyasztói bizalom, illetve a reálbérek visszaesését is tükrözik. Ugyanakkor kismértékben szerepe lehetett a húsvéti ünnepek későbbre tolódásának is, így áprilisban újra minimálisan növekedhettek az eladások - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Szerinte a forgalmat visszafoghatták a megugró élelmiszer- és üzemanyagárak is. Az elemző elmondta, hogy a kiskereskedelmi forgalom lassú emelkedésnek indulhat, így az év egészében 0,5 százalék körüli forgalomnövekedés várható. Az Eurostat gyorsbecslése szerint márciusban a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió tagállamaiban átlagosan 1 százalékkal, az eurózóna országaiban 1,7 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest.