Romlott a hazai kisvállalkozások versenyképessége

Vágólapra másolva!
Öt hellyel romlott Magyarország pozíciója a nemzetközi versenyképességi rangsorban - derült ki a K&H-nak a kis- és középvállalkozások körében végzett felméréséből. A kutatás azt mutatta, hogy a következő időszakban jelentős pozitív ugrásra ugyan nem lehet számítani, kisebb javulás azonban várható, igaz, leginkább a közepes vállalkozásoknál.
Vágólapra másolva!

Magyarország kis- és középvállalkozásainak (kkv-k) versenyképessége öt hellyel romlott nemzetközi szinten, derült ki a K&H kutatásából. A kkv-k helyzete nem fog számottevően javulni a közeljövőben, de a középvállalkozásoknál kisebb növekedés prognosztizálható - közölte Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

A felmérés szerint az első negyedévben megkérdezett vállalatvezetők többsége (58 százalék) úgy vélte, cége a következő esztendőben ugyanott tart majd, mint most. Tavaly ez az arány még 52 százalék volt. A vállalkozások negyede bízik helyzete javulásában, míg 14 százalék versenyhelyzete romlására számít. Ennél pozitívabb a kép a közepes vállalkozásoknál: itt minden harmadik cég javuló versenypozícióra számít.

A kereskedelmi szektorban működő hazai vállalkozások leginkább a belföldi kisvállalatokban és a multinacionális cégekben látnak versenytársat, míg az ipari és szolgáltató cégek elsősorban csak a többi hazai cégben fedezik fel a konkurenciát. A felmérés szerint a távol-keleti cégek elsősorban budapesti és Pest megyei vállalkozásokat kényszerítenek versenyre. Csupán minden tizedik kkv tekinti konkurenciának a kelet-európai cégeket.