Biogázzal spórolhatna a hazai tömegközlekedés a NABI autóbuszgyár szerint

Vágólapra másolva!
Óriási, ingyenes üzemanyagforrások rejlenek a budapesti és környékbeli hulladék-feldolgozókban - állítja a NABI gázüzemű autóbuszokat gyártó cég. Számításaik szerint a tömegközlekedés éves szinten több mint hétmillió liter gázolajat spórolhatna meg a gázhajtás bevezetésével.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok piacára gázüzemű autóbuszokat gyártó NABI Magyarországon is hasznosítaná a cégnél meglévő mérnöki tudást és technológiát a gázhajtás magyarországi elterjesztésére a tömegközlekedésben - közölte a társaság szerdán.

A cég eddig közel 3500 gázhajtású autóbuszt gyártott az elmúlt közel másfél évtizedben, ami az összes leszállított autóbusz 43,5 százaléka. A környezetbarát buszok az Egyesült Államok városaiban teljesítenek szolgálatot. Magyarországon egyelőre csak Szegeden alkalmaznak földgázhajtású buszokat a tömegközlekedésben. A NABI Kaposváron és Budapesten működtet autóbusz karosszéria gyártó és összeszerelő üzemet.

A NABI úgy véli: biogáz formájában óriási, ingyenes üzemanyagforrások rejlenek a fővárosi és környékbeli hulladék-feldolgozókban, egyelőre kiaknázatlanul. A cég szerint egy év alatt a közlekedésbe vonható metántartalom több mint hétmillió liter gázolaj felhasználásának elkerülését, megközelítőleg 180 autóbusz meghajtását, 13 millió buszkilométer megtételét jelentheti. Ez a megújuló energiaforrás az ország teljes közlekedési célú energia-felhasználásának az 1,3 százalékát adhatja.