Háromszázalékos eséssel zárt a Mol

Vágólapra másolva!
Gyengüléssel nyitottak és zártak a Mol-papírok, de a megkérdezett piaci elemzők szerint ennek nem az az oka, hogy rossz lépésnek értékelné a piac az orosz Mol-csomag állami megvásárlását. Inkább a keddi emelkedés korrekciója és a nemzetközi befektetői hangulat irányítja az árfolyamot szerintük. Abban egyetértettek az elemzők, hogy az állami vásárlással megszűnt ugyan az oroszok jelentette kockázat, felerősödött viszont a politikai.
Vágólapra másolva!

Negatív nemzetközi hangulatban gyengültek a részvények a tőzsdéken, így a budapesti börzén is szerdán. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a BUX , 282,06 pontos, 1,22 százalékos csökkenéssel, 22 779 ponton zárt.

A papírok közül a Mol részvényeit emelte ki a Takarékbank elemzője. Suppan Gergely úgy vélte, a keddi jelentős emelkedés egy részének indokolt korrekciója volt szerdán, a két nap egyenlege azonban még a szerdai mintegy 3 százalékos csökkenést követően is pozitív.

A Mol szerdán reggel több mint két százalékos gyengüléssel kezdett, majd a következő órában némileg ledolgozott a veszteségből. Az olajtársaság papírjai szerda reggel cserélhettek gazdát először azután, hogy kedden felfüggesztették a részvények kereskedését, mert a kormány bejelentette, hogy az állam IMF-hitelből visszavásárolja az orosz Szurgutnyeftyegaz birtokában lévő csomagot. Igaz, a megkeresett elemzők szerint egyelőre nem a bejelentés dominál a Mol-árfolyamban, hanem inkább a nemzetközi hangulat.

A Mol-bejelentés értékelésére a piac sok időt kapott, mert bár kedd délután feloldották a papírok két órakor történt felfüggesztését, az már a piaczárás után történt. Vagyis a befektetők egészen a szerdai nyitásig számolhatták a lehetséges következményeket.

Az elemzők egyetértettek abban, hogy kétélű a Mol-csomag állami kézbe kerülése. Sarkadi Szabó Kornél részvénykereskedő szerint "kihullt az orosz stratégiai és operatív kockázat, de megjelent a politikai". Igaz, szerinte eddig is jelentett politikai kockázatot az állam szabályozóként, de a részvénycsomaggal bővült a mozgástere.

Ugyanezt emelte ki Kuti Ákos, az Equilor elemzője is, aki úgy fogalmazott: Pozitívum, hogy "házon belül van a pakett", vagyis megszűnt az oroszok jelentette kockázat. Egyes befektetőket azonban eltántoríthat szerinte, hogy a szabályozási jogok mellett nagyobb beleszólása lesz az államnak a Mol irányításába, de szerinte arra azért nem kell számítani, hogy az állam "diktál" majd.

A tőzsdenyitásnál tapasztalt esésnek nem tulajdonítottak nagy jelentőséget a szakértők. Kuti Ákos szerint kedden a felfüggesztés előtt "rendesen felhúzták" a Mol-árfolyamot a befektetők, "nem véletlenül függesztették fel" a kereskedést. Tehát az esés, a korábbi mozgás korrekciójaként is felfogható. Sarkadi Szabó Kornél annyit tett hozzá, hogy szerinte a piac kivárásra játszik, a jelenlegi árfolyamot inkább a nemzetközi rossz hangulat alakítja.