Május végéig nem csak a társaságiadó-bevallással lesz dolguk a cégeknek

2011.05.25. 15:06

A hazai vállalkozások számára az éves társaságiadó-bevallás teljesítésének kötelezettsége az egyik legfontosabb határidő az évben. A bevalláson túl azonban május 31-e számos egyéb nyilatkozat beadásának, és a vállalatok adózása szempontjából fontos döntések meghozatalának is a végső határideje egyben.

Az adóhatóság évek óta különösen nagy figyelmet fordít a kapcsolt felek között alkalmazott árakkal (transzferárakkal) kapcsolatos adójogi előírások betartatására, és a nyilvántartási kötelezettség ellenőrzésére. Ezt azért kell kiemelni, mert sok vállalkozás hajlamos megfeledkezni arról, hogy a május 31-i határidő nemcsak a társaságiadó-bevallás, hanem a kötelező transzferár-dokumentáció elkészítésének legkésőbbi határideje is egyben a normál üzleti éves adózók esetében - hangsúlyozza Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere.

A transzferár-dokumentáció elkészítésének határideje főszabályként a társaságiadó-bevallás benyújtásának napja, de legkésőbb május 31. Ennek elmulasztása súlyos következményeket vonhat maga után, de a beadott dokumentáció minőségére is célszerű odafigyelni, ugyanis az adóhatóság a formai kritériumok mellett immár igen gyakran tartalmi szempontokat is vizsgál az ellenőrzések során.

Nem a transzferár-dokumentáció elkészítése az egyetlen fontos feladat, számos kérdésben döntési és nyilatkozattételi határidő is egyben május 31-e a cégek számára, amelynek elmulasztása komoly konzekvenciákkal járhat. Enyhébb esetben a vállalkozás eleshet egy olyan kedvezménytől, amelyre igényét nem jelentette be időben, vagy ezt az igényét nem támasztotta alá a megfelelő igazolásokkal, súlyosabb esetben viszont az elmulasztott határidők közvetlen szankciókat (büntetést) is vonnak maguk után. Fontos, hogy a cégek időben és megfontoltan döntsenek e kérdésekben, hiszen döntésük megváltoztatására a határidőn túl már nem lesz lehetőségük, önellenőrzéssel utólag nem helyesbíthető.

A május 31-i határidőhöz kapcsolódó legfontosabb teendők között van egyebek mellett az auditált számviteli beszámoló letétbe helyezése és közzététele, bevallást kell készíteni nemcsak a társasági adóról, hanem a hitelintézeti járadékról, az energiaellátók jövedelemadójáról, a levont 30 százalékos forrásadóról, és rendezni kell a szakképzési hozzájárulás különbözetét is. Nem szabad megfeledkezni a kedvezményezett átalakulásról, kedvezményezett eszközátruházásról szóló nyilatkozatról, és a vállalkozásnak nyilatkoznia kell, ha a transzferár kötelezettség teljesítésére közös nyilvántartást alkalmaz. Ha a társasági adóból visszajár valamennyi, akkor azt automatikusan nem utalják ki, ehhez kiutalási kérelmet kell benyújtani.

A tavalyi iparűzési adóról is bevallást kell készíteni, és azt papír alapon kell benyújtani az illetékes önkormányzati adóhatóságnak, az adóelőleget önadózással kell bevallani. Az innovációs járulékkal kapcsolatban is van teendő, május végéig előleget kell vallaniuk.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK