A molos bevásárlás után is maradt pénz az IMF-hitelkeretben

Vágólapra másolva!
A Mol-pakett megvásárlása után még fennmaradó 1,3-1,4 milliárd euróba bőven belefér az MKB Bank megvétele, ám a Paksi Atomerőmű felújítását csak részben fedezné ez a pénz. De az államadósságot is lehetne vele csökkenteni.
Vágólapra másolva!

A privatizáció korszaka véget ért, most az állam arra törekszik, hogy ne csökkentse, hanem növelje az állami vagyont - jelezte Fellegi Tamás fejlesztési miniszter egy nappal az után, hogy bejelentette, az állam az IMF-hitel lehívott, de fel nem használt részéből 1,88 milliárd euróért megvásárolja a Mol 21,2 százalékos részvénycsomagját az orosz Szurgutnyeftyegaztól. A Valutaalap lehívott, de fel nem használt kölcsönéből ezt követően még marad 1,3-1,4 milliárd euró, mai árfolyamon 350-380 milliárd forint. Ez szabad préda olyan értelemben, hogy - a Mol-vételárhoz hasonlóan - semmiféle megkötés nincs arra, hogy mire használhatja vagy mire nem használhatja fel az állam ezt a pénzt. De milyen projektekben gondolkodhat a kormány?

Tavaly nyáron röppent fel a pletyka, hogy a kormány az MKB Bank megvásárlásán törné a fejét - vagy éppen az MKB Bank német tulajdonosa jelezte, szívesen megszabadulna az utóbbi pár évben masszív veszteséget termelő hitelintézettől. A Mol-pakett megvétele után fennmaradó 1,3-1,4 milliárd euróból telik erre, tavaly 0,3-1 milliárd euró közötti összegek röpködtek az MKB Bank esetleges vételáráról.

A Paksi Atomerőmű felújítása ennél jócskán nagyobb projekt lenne, 2-4 milliárd euró, vagyis 500-1000 milliárd forintot emészthet fel. Erre nyilván nem elég az IMF-hitel, azt ki kellene más forrásból egészíteni.

Mindkét esetben az ország nemzetközi tartalékai csökkennének, ez pedig valamelyest növelheti hazánk sérülékenységét. Ha lezárják, a Mol-tranzakció után 34,2 miliárd euróra apad a mostani 36,1 milliárd eurós, a jegybanknál levő devizatartalék, és ebből jönne le még 1,3-1,4 milliárd euró.

De választhatja a kormány azt is, hogy egyszerűen nem bevásárlásra költi el az 1,3-1,4 milliárd eurót, hanem ha nem használja fel, akkor visszaadja a pénzt az IMF-nek - előbb-utóbb úgyis törleszteni kell az adósságot. Egy ilyen lépéssel az Orbán-kormány által első számú közellenségnek titulált államadósság csökkenne, nem úgy az előbb említett két bevásárlási projekttel.