Több kiskapu lesz az új közbeszerzési törvényben

Vágólapra másolva!
Az olcsóbb és takarékosabb állam megteremtése és a korrupció visszaszorítása indokolta az új közbeszerzési törvény megalkotását. Ezentúl valamennyi eljárásnál lehetővé teszik a hirdetmény közzététele nélküli eljárás alkalmazását.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elkészítette az új közbeszerzési törvény tervezetét, a június elsejéig véleményezhető dokumentumból kiderül, hogy tovább bővül a mentességet élvezők köre, a közbeszerzés megkerülésére a korábbiaknál is nagyobb lesz a lehetőség, bővítik a hirdetmény közzététele nélküli - nyilvánosságot nem biztosító - tárgyalásos eljárás alkalmazási lehetőségét is - írja a szerdai Napi Gazdaság.

Az új törvény megalkotását az olcsóbb és takarékosabb állam megteremtésével és a korrupció visszaszorításával indokolják - írja a lap. A törvénytervezetből kiderül, hogy valamennyi eljárásnál lehetővé teszik a hirdetmény közzététele nélküli eljárás alkalmazását, ahol az árubeszerzés vagy a szolgáltatás becsült értéke nem éri el a 25 millió forintot, vagy az építési beruházásé a 150 milliót. Ilyen eljárások indításáról már nem kell értesíteni az ellenőrzést végző Közbeszerzési Döntőbizottságot. Legalább három ajánlattevőt kell felhívni ajánlattételre, és "lehetőleg olyan gazdasági szereplőknek kell ajánlattételi felhívást küldeni, amelyek mikro-, kis- vagy középvállalkozásnak minősülnek".