Vágólapra másolva!
Akár nyolc év börtönt is kaphat az a szabolcsi ügyvezető igazgató, akinek cége mintegy 280 millió forint adót nem fizetett meg egy ingatlaneladás után.
Vágólapra másolva!

Közel 280 millió forint adóhiányt állapított meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Szabolcs Szatmár Bereg megyei igazgatósága egy ingatlanfejlesztő cégnél, ezért adócsalás gyanúja miatt feljelentést tett a cég ügyvezető igazgatója ellen.

Az adóhatóság 90 millió forint összegű bírság és pótlék megfizetését is előírta, így 366 millióra rúg a társaság fizetési kötelezettsége. A cég azonban további bírságra és késedelmi pótlékra is számíthat.

A kft. 2009-ben értékesített egy budapesti ingatlant 785 millió forintért, melyet nem tüntetett fel az áfa bevallásában, ezzel mintegy 160 millió forint általános forgalmi adó bevallásával és megfizetésével maradt el. Társasági adóbevallást pedig egyáltalán nem készített a cég, így további 116 millió forint adó bevallásának elmulasztását jegyzőkönyvezték az adóellenőrök.

Az ügyben a büntetőeljárás megindult, amennyiben ennek során megállapítják az ügyvezető felelősségét, akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága.