Az uniós adminisztrációs terhelés háromszorosa nyomja a hazai vállalkozásokat

Vágólapra másolva!
Mintegy 173 milliárd forint áll rendelkezésre a vállalkozások fejlesztésére az Új Széchenyi-tervben - mondta Szöllősi László, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten a K&H Bank és a Piac&Profit által szervezett konferencián. A vállalkozásokra háruló adminisztrációs terhelés GDP-re vetített aránya háromszorosa az uniós átlagnak, ezért a kormányzat csökkentené ezen kiadásaikat.
Vágólapra másolva!

Vállalkozásfejlesztésre 173 milliárd forint körüli összegre lehet pályázni az Új Széchenyi-terv keretein belül - jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. Szöllősi László a K&H Bank és a Piac&Profit rendezvényén azt is közölte, hogy az ország versenyképességének javítása érdekében kulcskérdés a vállalkozások adminisztratív kötelezettségeinek csökkentése. Rámutatott: a 25-26 000 milliárd forintot kitevő magyarországi bruttó hazai termékhez (GDP) képest a vállalkozások adminisztrációs terhe több mint 2000 milliárd forint, arányaiban ez az uniós átlag háromszorosát jelenti.

Szöllősi László kiemelte, a kis- és közepes cégek adják a magyarországi vállalkozások több mint 99 százalékát. Az összes foglalkoztatott dolgozó több mint 73 százaléka valamilyen kis- és közepes vállalkozásnál talált munkát, a kkv-k részesedése pedig a versenyszféra által előállított hozzáadott értékből 56,1 százalékot ér el. A kormány már a tavaly nyár eleji első akciótervében nagy hangsúlyt helyezett a vállalkozások üzleti terheinek mérséklésére, így döntött a kabinet a kisadók eltörléséről és a társasági adó kedvezményes kulcsának kiterjesztéséről - mutatott rá a helyettes államtitkár.

"Azt látjuk, hogy nemcsak a kormányzati gazdaságpolitika fektet nagy hangsúlyt a kkv-k uniós forráshoz jutására, hanem maguk a cégek is úgy látják, hogy ez lehet a fellendülésük kulcsa" - mondta a konferencián Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. Szerinte mivel még most történnek az első pályázati elbírálások és kifizetések, az előzetes visszajelzések mellett sokan kivárnak a végleges vélemény megfogalmazásával.