Jövő hétre csúszik a devizahitelesek mentőcsomagjáról szóló bejelentés

svájci frank, pénz, valuta, deviza, hitel, bank, bankjegy, forint
Vágólapra másolva!
Az eredeti tervekkel ellentétben valamikor a jövő héten ismertetik a kormány és a Bankszövetség képviselői a devizahitelesek mentőcsomagjának részleteit. 
Vágólapra másolva!

"A kormánynak és a Bankszövetségnek a lakáshitelesek megsegítéséről folytatott mai egyeztetésén újabb pontban született egyetértés. A jelenleg hivatalos úton külföldön tartózkodó miniszterelnök hazatérése után még egy utolsó konzultációt folytat a nemzetgazdasági miniszterrel, amely után a lakáshitelesek megvédése érdekében szükséges kormányzati és banki intézkedések bemutatásáról szóló sajtótájékoztatón maga is részt vesz, a jövő hét elején" - közölte csütörtök reggel Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

A bejelentés napok óta csúszik: a múlt héten, a kormány képviselői és a Bankszövetség közötti pénteki tárgyalás után Müller János, a Bankszövetség vezető tanácsadója azt mondta: az egyeztetések tovább folytatódnak, és várhatóan kedden születhet megállapodás, ezt követően kerülhet sor a bejelentésre. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője azonban a keddi kormányülés után közölte: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és a Bankszövetség elnöke csütörtökön jelenti be a következő idszak intézkedéseit. Hozzátette: már csak apró technikai kérdések pontosítása és egy-két számítás véglegesítése van hátra a devizahitelesek megsegítésének ügyében. Szerdán a Portfolio.hu üzleti online lap a Bankszövetségtől kapott információkra hivatkozva azt írta, hogy csütörtökön 14 órakor a Parlamentben jelenti be a bankok és a kormány között megszületett átfogó megállapodás részleteit Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke és Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

A frankárfolyam tervezett, 180 forintos rögzítésével az állam magáncégek ügyeibe avatkozik be, de több érv is szól amellett, hogy erre szükség van. Ha nincs mentőcsomag, akkor lassulhat a gazdasági kilábalás. A devizahitel törlesztésénél a frankárfolyam tervezett, 180 forintos rögzítésével a kormány arra "fogad", hogy 3-5 év múlva kedvezőbb lesz a gazdasági helyzet, mint most. A döntés egyik oldalról csökkenti ugyan a bankok várható nyereségét, másik oldalról mégis örülhetnek neki: végre fellélegeznek, és megszabadulnak a rossz hitelektől. A lépésnek azonban kockázatai is vannak, mert az árfolyamrögzítést és a hozzá kapcsolódó hitelt igénylő adósok a könnyítés lejártakor egyelőre kiszámíthatlan mértékű terhet vesznek a nyakukba.