A települések egyharmadában lehetetlen lakást eladni

Vágólapra másolva!
Négy év alatt kevesebb, mint a felére csökkent az eladott lakások száma Magyarországon - írja a pénteki Népszabadság a KSH lakáspiaccal foglalkozó friss kiadványára hivatkozva. Észak-Magyarországon összesen nem adtak el száz új lakást 2010-ben.
Vágólapra másolva!

A KSH Lakáspiaci árak 2007-2010 című kiadvány szerint 2007-ben még 191 ezer új és használt ingatlan cserélt gazdát, 2009-ben már csak 91 ezer, míg tavaly 82 ezer - írja pénteki számában a Népszabadság.

A kiadvány szerint az árak ebben az időszakban az új ingatlanok esetében hat százalékkal csökkentek, a használt lakások ára 1,7 százalékkal mérséklődött. A KSH szerint 275 magyarországi településen egyáltalán nem adtak el lakást 2010-ben, további ezer településen összesen egy-három ingatlan cserélt gazdát, vagyis az ország településeinek harmadában befagyott a lakáspiac.

Országos átlagban a lakásállomány 1,9 százaléka cserélt gazdát tavaly. Az új lakások 83 százalékát Budapesten adták el, miközben Észak-Magyarországon összesen nem adtak el száz új lakást tavaly - derül ki a kiadványból.

Budapesten átlagosan a X. kerületben lehetett a legolcsóbban lakáshoz jutni, itt 9,1 milliót fizettek a vevők, a legdrágább kerület a II., itt 28,9 millió forint volt az átlagár 2010-ben.