Az adószámukat kockáztatják a bevallást május végén elmulasztó cégek

Vágólapra másolva!
A cégeknek május végéig kell be beadniuk az adóhatósághoz a társasági adóról szóló bevállásukat. Azok a vállalkozások, amelyek nem adják be a bevallást legrosszabb esetben az adószám törlésével számolhatnak.
Vágólapra másolva!

A tavalyi társasági adóról szóló bevallást a naptári év szerint működő gazdasági társaságoknak és a nonprofit szervezeteknek május 31-éig kell benyújtaniuk - közölte pénteken a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Ha az alapítvány, az egyesület, az egyház, a közhasznú felsőoktatási intézmény, vagy más erre jogosult szervezet a társasági adóbevallást helyettesítő nyilatkozatot tett 2011. február 25-éig, akkor a szervezetnek társasági adóbevallást nem kell benyújtania. A nyilatkozatot a felsorolt adóalanyok akkor tehették meg, ha 2010-ben vállalkozási tevékenységből származó bevételt nem értek el, és e tevékenységéhez kapcsolódóan költséget nem számoltak el. A NAV közölte azt is, ha az adózó nem élt a helyettesítő nyilatkozat lehetőségével, nullás adattartalmú társasági adóbevallást kell beküldenie. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal felhívta a figyelmet arra, hogy a társasági adó mértéke évközben módosult, ezért a múlt év első és második felére eső adót külön-külön kell megállapítani.

A Világgazdaság összeállítása szerint, ha egy cég nem nyújtja be az adóbevallást, komoly szankciókkal számolhat, akár az adószámát is törölheti a hatóság. Első körben felfüggesztik a kötelezettségét nem teljesítő cég adószámát, ezt egyébként már akkor is megteheti az adóhatóság, ha a cég címére postázott adóhatósági levél két alkalommal a "címzett ismeretlen" jelzéssel érkezik vissza. Ha az adószám felfüggesztéséről szóló határozat jogerőre emelkedése után kilencven napon belül nem pótolja a mérleget, akko törlik az adószámát.