Sertéstrágyával fűtenék az év végén induló szegedi bioerőművet

Vágólapra másolva!
Irodákat fűtenének azzal a biogázerőművel, amely év végétől kezdheti meg működését Szegeden. Az erőmű fűtőanyagát sertéstrágya és kukorica jelenti, a maradványanyagot pedig trágyázásra használhatják a gazdák.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint 2011 végén kezdi meg a működést Szegeden a Weltec Biopower által épített biogázerőmű - írta a Gazdaság.hu üzleti hírügynökség. Az egy megawattos erőmű beruházásában a német cég partnere beruházóként a Démász tulajdonában lévő Zöldforrás Energia Kft., a kivitelezést pedig az Inwatech Kft. végzi.

A 2011 végén üzembe lépő erőművet sertéstrágyával és kukoricaszilázzsal (a kukorica részei erjesztve) fűtik. A keletkező energiát a tervek szerint irodaházak fűtésére használják majd.

Az erőműhöz egy 3 ezer köbméteres fűtőanyag-fermentáló mellett egy 1016 és egy 650 köbméteres külső gáztározó tartozik. A biogáz termelése nyomán hátramaradt mellékterméket a helyi gazdák trágyaként hasznosíthatják.

A tervek szerint Magyarországon 2020-ra az elfogyasztott energia mintegy 20 százalékát megújuló technológiákkal állítják elő, ebből 5 százalékponttal részesedhet a biogáz-technológia - ami akkor várhatóan 32 megawattot jelent majd. Jelenleg 12 biogázüzem működik az ország területén, és további 40 van tervezési fázisban, vagy már építés alatt - írta a Gazdaság.hu.