Az adatvédelmi biztos szerint nyilvánosak az innovációs alapból részesült cégek adatai

Vágólapra másolva!
Jóri András adatvédelmi biztos szerint nyilvánosak annak a 214 vállalkozásnak az adatai, amelyek támogatásban részesültek a Nemzeti Innovációs és Technológiai Alap terhére. Állásfoglalása szerint ezek a vállalkozások közfeladatot ellátó szervektől kaptak közpénzt, így a törvényi kivételektől eltekintve nyilvánosak az adatok.
Vágólapra másolva!

Jóri András adatvédelmi biztos beadvány alapján vizsgálta azt a 214 vállalkozást, amely a Nemzeti Innovációs és Technológiai Alapból mintegy 2 milliárd forint támogatást kapott 2011 márciusában. Az adatvédelmi biztos szerint a vállalkozások vonatkozó adatai nyilvánosnak minősülnek.

Az alapot felügyelő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, az alap kezelője a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a pályázatokat lebonyolító közreműködő szervezetek közfeladatot ellátó szervek - írta közleményében az ombudsman. A tevékenységükre vonatkozó, kezelésükben lévő, a személyes adat fogalma alá nem eső adatok közérdekű adatnak minősülnek szerinte. Az ilyen jellegű adatokat pedig - a törvényben megállapított kivételekkel - bárki számára hozzáférhetővé kell tenni - állapította meg Jóri András.

A közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvény szerint közérdekből nyilvános a pályázati kiírást előkészítő, a pályázatot kiíró, a támogatási döntést előkészítő és a támogatási döntést meghozó szerv vagy személy által a pályázattal, a pályázati eljárással, a támogatási döntéssel összefüggésben kezelt, közérdekű adatnak és különleges adatnak nem minősülő adat.

A nyilvánosság alóli kivételt Jóri szerint általában a benyújtott pályázati dokumentációnak az a része jelentheti, amely üzleti titoknak minősül, szerzői jogi védelem alatt áll, vagy a törvény szerint nem nyilvános, például a minősített adatok, valamint a döntés-előkészítéssel kapcsolatos adatok.

Jóri András szerint a nyilvánosság, a proaktív közzététel a pályázati rendszer jogszerű és hatékony működésének egyik garanciája, ami a pályázók érdekét is szolgálja. Mivel közpénzek felhasználásáról van szó, ennek során az átláthatóság, ellenőrizhetőség mint közérdek kiemelt fontosságú - mondta a biztos.