Pert indít az atomerőművek bezárása miatt az E.On

Vágólapra másolva!
Kártérítési eljárást indít a német állam ellen az E.On energiaipari vállalat az atomadó és az atomerőművek bezárása miatt. A hétfőn bezárt nyolc német reaktor közül kettő az E.Oné, a cég szerint a leállás miatti kára több milliárd euróra rúghat.
Vágólapra másolva!

Az E.On németországi energiaipari vállalat bírósági eljárást kezdeményez a német állam ellen az atomipari energiahordozókra kivetett adó és az atomenergia gyorsabb kivezetésével okozott "több milliárd eurós kár" miatt. A társaság közleményében arról tájékoztatott, hogy "pontosan számszerűsítik" a vállalatnak az atomerőművek korábbi bezárása miatt okozott károkat, ezeket a számokat közlik a kormánnyal, és tárgyalásokat kezdeményeznek az esetleges károk kompenzálásáról.

A német kormány hétfőn közölte, hogy a nyolc legrégebbi, a biztonsági vizsgálatok miatt szünetelő atomerőművet azonnali hatállyal, a fennmaradó kilencet pedig 2022-i határidővel leállítja. Az E.On vezérigazgatója, Johannes Teyssen egy, a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjúban "kétszámjegyű milliárd eurós összegre" becsülte a nyolc reaktor azonnali bezárása és az atomerőművek idő előtti leállítása miatt az atomipart érintő veszteségeket.

A most bezárt nyolc reaktor közül kettő az E.On tulajdonában van, míg két másikban részesedése van a bevételeit tekintve a világ legnagyobb közműcégnek. A vállalat 8,6 gigawattos termelőkapacitással a németországi atomenergiai mintegy 38 százalékát adja.